gestiune magazin

chiovaria

gestiune magazin

#1 Mesaj de chiovaria »

Poate parea stupida intrebarea mea.

Dar care e ratiunea pt care la magazine in care tin gestiunea cant - valoric
nu doar valoric tb sa tin stocul la pret de vanzate (cu tva)?

Avand o gestiune cant valorica nu pot tine marfa la pret de achizitie ?

Este o lege care specifica concret ca tb sa tin la pret de vanz cu tva daca am magazin si tin cantitativ valoric ?

Multumesc

olteanz

#2 Mesaj de olteanz »

In aceste conditii-evidenta stocului la pret de achizitie- cum intocmesti Reg. stocurilor (de intrare-iesire)?
1+1=3

chiovaria

#3 Mesaj de chiovaria »

simplu ca la un depozit !

Intreb pt ca in belgia ,franta ,germania nu au auzit de asa ceva.

Inteleg poate utilitatea la global valoric dar la cant valoric unde am toate inforamtiile...

chiovaria

#4 Mesaj de chiovaria »

Cica raportul de gestiune nu e obligatoriu la gest cant valorice daca la asta te referi...

paturcai

#5 Mesaj de paturcai »

Raportul de gestiune (NUMAI PENTRU VANZAREA CU AMANUNTUL, evidenta global-valorica) are "sarmul" lui: in permanenta stiu VALORIC cat este in gestiune fara sa-mi bat capul si cu cantitatea.
Raportul de gestiune asa cum a fost el mostenit se foloseste numai pentru acest tip de gestiune.
Nu te opreste nimeni ca sa tii acest registru si pentru evidenta cantitativ valorica. E o chestie in plus care nu poate face rau nimanui.....dar avand o situatie a stocurilor (pentru ca ma intereseaza aici foarte tare CANTITATEA in primul rand) nu mi-o fi mai simplu sa ma uit acolo?
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

chiovaria

#6 Mesaj de chiovaria »

Si referitor la valoare din 371 la magazin ???

De ce tb sa fie tinuta la pret de vanz cu tva ?

E ceva lege ?

Care e avantajul ... ?

Crede-ma ca in Vest nu exista asa ceva, diferente intre amanunt si depozit pt asa ceva....

paturcai

#7 Mesaj de paturcai »

Se tine cu TVA pentru ca e mai simplu si mai la indemana.
Am 10 pachete de tigari la pret de raft 7,50 lei cu TVA inclusa.
Daca m-as uita in situatia stocurilor ar fi 63,03 lei fara TVA si daca adaug TVA-ul ar fi 75 lei.
Raportul de gestiune spune clar: la pret de raft ai marfa in valoare de 75 lei.
Chestia cu Vestul.....
Si la ei se fura si la ei sunt violuri si la ei sunt.....da, dar sunt cu mult mai putine. La noi este oarecum inversa situatia: exista "controlori" care stiu carte si-si dau seama de ridicolul unor hartii imbecile si sunt altii care cer tocmai acele hartii imbecile. Profesionistii risca sa aiba lefuri mici pentru ca realizeaza stupidul situatiei iar cei multi dau amenzi ca au nevoie de bani pentru familie, pentru amante/amanti, crezi ca pentru Bugetul de Stat?! Mi-e rau! Ii doare-n ghete de Bugetul de Stat, pe ei ii intereseaza de propriul buzunar. Pentru ca primesc un procent din amenzile aplicate. Daca nu amendeaza nu-si mai iau sporurile, si au si ei masini scumpe, au si ei cate o cocioaba la tara sau la munte care trebuie intretinuta.....
Diferenta dintre ei suntem noi.......
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

olteanz

#8 Mesaj de olteanz »

Vezi OMFP3512/2008, metode de conducere a contabilitatii analitice a bunurilor-met. global valorica=ptr. contabilitatea analitica a marfurilor si ambalajelor din unitatile de desfacere cu amanuntul, bla, bla, bla...

Raport de gestiune zilnic se intocmeste in 2 exemplare de catre gestionar, ptr fiecare gestiune in parte. Dupa reportarea soldului din ziua precedenta, in coloanele de "marfuri" si "ambalaje" se inscriu in ordinea intocmirii lor documentele de intrari din ziua respectiva. La sfarsitul zilei se stabileste totalul intrarilor plus soldul, dupa care se inscriu datele privind vanzarile si alte iesiri de marfuri si se totalizeaza. Se determina, apoi, soldul scriptic de marfuri si ambalaje la sfarsitul zilei. In raportul de gestiune se inscriu atat cumpararile si vanzarile de marfuri la pretul de vanzare cu amanuntul, cat si alte intrari sau iesiri de marfuri si ambalaje, care au ca efect modificarea in plus sau in minus a soldului de marfuri sau ambalaje, cum ar fi: modificarile de pret, transferul intre gestiuni, distrugerea marfurilor degradate. Documentele pe baza carora se intocmeste raportul de gestiune pot fi: NIR, monetar, inventar de schimbare de pret, proces verbal de scadere din gestiune, etc. Exemplarul 2 al raportului de gestiune ramane in carnet, iar exemplarul 1 se trimite la compartimentul financiar-contabil, unde se verifica si se confrunta cu datele din evidenta analitica. Eventualele erori se comunica gestionarului pentru a le rectifica si a pune de acord soldul scriptic din evidenta operativa cu cel din evidenta contabila.

Asta trebuie intocmit, nu e asa?
1+1=3

chiovaria

#9 Mesaj de chiovaria »

paturcai thx thx thx din nou.

Dar eu ma refeream de ce nu pot tin la pret de achizitie stocul la magazin...cum fac belgienii de ex.

Nu exista la ei dif intre val stocului la un magain sau depozit.

Ma intreb de ce ar fi ?

La noi e ceva lege ce interzice asta ?

Nu de alta dar as evita notele si unele sit. care imi complica viata ca maj si red de pret.

Vorbesc de valoarea contului 371

eugen01

#10 Mesaj de eugen01 »

poate confuzia pleaca de la Norma Metodologica din 14.12.2004 /M.O partea I 23 bis din 07.01.2005...articolele 21, 22, 23, 24 referitoare la metodele de conducere a contabilitatii..Art.23 :
23. Metoda global-valorică se aplică pentru evidenţa mărfurilor şi ambalajelor aflate în unităţile de desfacere cu amănuntul (magazine, restaurante, bufete etc.), folosindu-se formularul comun "Fişa de cont pentru operaţiuni diverse" (cod 14-6-22) şi raportul de gestiune, după caz

se pare ca ar fi ok intr-o economie cu preturi fixe...de aici..apar ..neintelegerile..

tomac

#11 Mesaj de tomac »

Poți să o ții și la preț de achiziție. Nu scrie nicăieri că e obligatoriu să ții evidența stocului în preț de vânzare cu amănuntul și nici că e obligatoriu să folosești global-valoric la amănuntul.
Legislația oferă mai multe posibilități, metode, de conducere a evidenței: oprativ-contabilă, cantitativ-valorică și global-valorică. Tu poți opta pentru oricare din ele. De regulă la comerțul cu amănuntul se folosește metoda global-valorică, metodă ce presupune automat utilizarea unei evidențe ținute în preț de vînzare.
Dacă ai evidență cantitativ-valorică, raportul de gestiune nu este necesar. Nu mai repet de ce, pentru că am mai postat aici de ce. Singura obligație este ca prețul cu amănuntul să fie afișat fiind necesar pentru informarea clienților, dar acestea sunt norme ce țin de OPC nu de partea financiar-contabilă.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

chiovaria

#12 Mesaj de chiovaria »

Asta e ceea ce vroiam sa aflu ! (si sa vad)
Merci mult :)

chiovaria

#13 Mesaj de chiovaria »

Ratiunea pt care am intrebat e ca daca tin in 371 marfa la pret de achizitie
nu mai am treaba cu notele de majorare si reducere.(pt mag respectiv nu folosesc saga)
Stiind la fiecare produs vandut, care i-a fost pretul de achzitie in 371 pot tine marfa asa .
Daca tin cant valoric la pret de vanzare notele de maj reducere sunt absolut necesare pt a tine valoare stocului la pretul de vanz cu tva

Scrie răspuns