Închidere de an - Saga PS

Chestiuni specifice programului SAGA PS
ghiurutand

Închidere de an - Saga PS

#1 Mesaj de ghiurutand »

Rog pe cineva cu mai multa experienta sa-mi dea un sfat in legatura cu Saga PS.

Sunt PFA neplatitor de TVA (inregistrat la RC din decembrie 2009) si am achizitionat programul Saga PS pentru a-mi tine evidenta.
Până în prezent nu am depus nici un bilanţ sau alte declaraţii tip, doar la înregistrare, pe baza declaraţiei de venit estimat, am plătit impozit şi "sănătate".

Pe parcursul anului am înregistrat în Saga PS la intrări facturile de achiziţie (deductibile şi nedeductibile) iar la ieşiri facturile emise (venituri din activitate).
Acum, că se apropie sfârşitul de an, mi-a sărit în ochi butonul Închidere an: Imagine

Răsfoind aici pe forum am găsit referiri la "Închidere de lună" lucru de care nu am idee. Trebuie făcut şi aşa ceva ?

Care sunt paşii ce trebuie făcuţi pentru a încheia corect operaţia de închidere de an?
Cum e cu cheltuielile deductibile, pur şi simplu facturile înregistrate ca deductibile sunt scăzute de la impozitare?
Când trebuie făcută închiderea de an (se poate şi acum, în decembrie, sau trebuie operată neapărat în 2011)?
Am ataşat un screenshot cu situaţia din SagaPS. Ce am observat ciudat e că-mi apare anul 2009 !!! (trebuie să fac închidere pe 2009 şi apoi pe 2010 sau....)

Imagine

Vă mulţumesc.

eugen01

Re: Închidere de an - Saga PS

#2 Mesaj de eugen01 »

1.Inchidere luna este pentru societatile comerciale ce au de facut raportari lunare(tin contabilitate in partida dubla).Nu e cazul la PS.
2.Da... trebuie sa click-aiti inchiderea de an pentru a putea calcula Impozitul datorat.
3.Inchiderea de an se face, dupa cum ii spune numele, la sfarsit de an adica..decembrie.Pot din cand in cand sa fac o inchidere de an pentru a vedea/evalua situatia (dupa care devalidez).Daca sigur nu mai am operatiuni in decembrie 2010 nimic nu ma ipiedica sa-mi validez inchiderea de an.
4.Din screenshot-ul dvs., inteleg ca e validata inchiderea de an pe 2009.Oricum Saga nu va lasa sa inchideti o perioada (anul 2010) daca perioada anterioara nu este inchisa (2009).
5.Despre pasii pentru inchiderea de an..pur si simplu Operatii>Declaratii/Inchidere an.Pe baza datelor introduse de dvs., Saga va calcula impozitul datorat pe anul 2010.Click-aiti pe tiparire detaliatasi vom avea o situatie a cheltuielilor deductibile (mai corect spus a platilor deductibile!!), o situatie a Cheltuielilor Nedeductibile (idem plati nedeductibile) si a veniturilor incasate.Stim ca, contabilitatea in partida simpla este o contabilitate de incasari si plati.Situatia de mai sus sta la baza calculului impozitului datorat.

Despre contabilitatea in partida simpla (si utilizare Saga PS) gasim multe topic-uri in forumul Saga PS.Iata cateva:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?f=14&t=11161
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?f=14&t=9721
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?f=14&t=12090
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?f=14&t=8487
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?f=14&t=11535
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?f=14&t=12968

in fine...mai aruncam o privire si in omfp 1040/2004
Ultima oară modificat Mie Dec 29, 2010 3:22 pm de către eugen01, modificat 1 dată în total.

eugen01

#3 Mesaj de eugen01 »

ghiurutand scrie:Până în prezent nu am depus nici un bilanţ sau alte declaraţii tip, doar la înregistrare, pe baza declaraţiei de venit estimat, am plătit impozit şi "sănătate"
Pentru contabilitatea in Partida Simpla nu se depune bilant.Trebuia sa depuneti urmatoarele declaratii:
- D 221 declaratie pentru venituri estimate pentru anul 2010 (termen ianuarie 2010)
- D 200 declaratie pentru veniturile realizate in 2009
In februarie AF ar fi trebuit sa va trimeata D 260 (declaratie de impunere pentru plati anticipate impozit pe venit) in care pe baza datelor declarate in D 221 de dvs, avem defalcat pe trimestre sumele de platit (inclusiv termenele).
In august AF trimete D 250, in care gasim regularizarea sumelor platite in contul impozitului pe venit.Se face diferenta dintre sumele declarate in D200 (pentru 2009) si sumele achitate conform D221 / D260.
Deci in 2011 avem:
de depus
- D 221 (termen ianuarie, altfel AF ne trimete D260 pe baza D221 depusa in anul anterior)
- D 200 (termen mai, pentru veniturile obtinute in 2010)
de primit de la AF
- D 260 (termen februarie, privind platile anticipate pentru impozitul pe 2011)
- D 250 (termen august, privind regularizarea pentru 2010;termen de plata 60 zile de la emitere)

stanm711

#4 Mesaj de stanm711 »

D 221 si D 200 trebuie depuse impreuna. Iar pentru D 221 trebuie si memoriu.

balazse

#5 Mesaj de balazse »

Nu se specifica nici unde ca D 200 trebuie depus impreuna cu D 221, adica eu n-am citit nici unde asa ceva.

apetrem

#6 Mesaj de apetrem »

Cod Fiscal, art. 81, alin (3):
"(3) Contribuabilii care în anul anterior au realizat pierderi şi cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum şi cei care, din motive obiective, estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puţin 20% faţă de anul fiscal anterior depun, odată cu declaraţia privind venitul realizat, şi declaraţia estimativă de venit."
Marian Apetre

balazse

#7 Mesaj de balazse »

Eu din acel text inteleg ca daca depun D.200 atunci, in acest caz, trebuie sa depun si D.221 si nu mai tarziu, dar nu faptul ca nu pot depune D.221 inainte de D.200.

eugen01

#8 Mesaj de eugen01 »

NM166 la Art 81.
În sensul art. 81 alin. (3) din Codul fiscal, prin motive obiective care conduc la depunerea unei noi declaraţii de venit estimat în vederea recalculării nivelului plăţilor anticipate se înţelege: întreruperi temporare de activitate în cursul anului din cauza unor motive medicale, justificate cu documente, situaţii de forţă majoră, alte cauze care generează modificarea veniturilor.

balazse

#9 Mesaj de balazse »

Mie mi-au preluat declaratia estimativa D220 pe anul 2011 fara probleme si nu am depus inca D200 pe anul 2010, si nici nu au cerut nimic in plus.

tomin229

#10 Mesaj de tomin229 »

balazse scrie:Mie mi-au preluat declaratia estimativa D220 pe anul 2011 fara probleme si nu am depus inca D200 pe anul 2010, si nici nu au cerut nimic in plus.
inainte se poate depune , dupa nu ti-o mai ia. Unele administratii cer depunere simultana pentru a le opera in acelasi timp si emite doar o singura Decizie de plati anticipate , in urma estimativei ... si pentru a nu arhiva de doua ori un dosar :lol: :lol: :lol:
Depunerea estimativei este obligatorie in cazul in care s-a inregistrat pierdere pe anul anterior.

balazse

#11 Mesaj de balazse »

Nu am avut pierdere, doar ca stiu ca anumite contracte vor fi reziliate.

morarum400

#12 Mesaj de morarum400 »

Rog ajutor... nu pot valida anul 2012.. de fapt butoanele de "validare inchidere an" curent; "devalidare inchidere" an precedent, "validez" si "devalidez" pentru imobilizari sunt inactive... :(
Am inceput evidenta in saga ps in 2012 si bineinteles nu am inchidere la 2011, dar nici nu pot sa mai inchid acum pt ca indiferent ce an aleg (am mers inapoi pana in 2004 cat imi permite drop-boxul) butoanele raman inactive.
a doua problema este legata de amortizari, nu imi calculeaza de nici un fel amortizarea la inchiderea de an... fisele , registrul de imobilizari sunt in regula, pot vizualiza amortizarea, dar nu posteaza sumele la inchiderea de an... banuiesc ca este in legatura cu eroarea aparuta ce duce si la inactivarea butoanelor de inchidere...
ma puteti ajuta cu un sfat? multumesc!

balazse

#13 Mesaj de balazse »

Vezi cele postate aici (postarea lui TomaC din 29 Dec 2012 10:47):
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... hilit=2014

morarum400

#14 Mesaj de morarum400 »

Salut
parcursesem si acel post, dar din pacate nu functioneaza si in cazul meu.. m-am plimbat toti anii (cat imi permite drop-boxul) 2004->2013 , pe luna decembrie, si nimic... :( .. nu se activeaza nici macar un buton din cele de mai sus... nu stiu ce sa zic...
incerc cu un mail la SAGA.
Merci pentru efort!
PS - am facut un test:am introdus si validat date din 2013 si nu-mi apare nici macar mesajul de eroare "Data este precedenta ultimei inchideri de an" despre care pomenea stoicac75 ..

balazse

#15 Mesaj de balazse »

Sa ne zici si noua cum ai rezolvat problema.

Scrie răspuns