INREGISTRARE TAXA VAMA,COMISION VAMA,TVA VAMA

cojocarie

INREGISTRARE TAXA VAMA,COMISION VAMA,TVA VAMA

#1 Mesaj de cojocarie »

Testez programul de doua saptamani, am ajuns la importuri.Poate sa-mi spuna cineva unde inregistrez taxele aferente unui import ? In programul vechi am avut analitice pe contul 446. In programul SAGA C la intrari valuta nu stiu cum sa inregistrez taxa vama, comisionul si tva-ul aferent importului.Ma ajuta cineva ? Multumesc.

balazse

#2 Mesaj de balazse »

Nu am avut ocazia de acest tip activitate, dar din cate stiu eu aceste taxe trebuiesc incluse in pretul marfii la fel ca si transportul.
Dupa parerea mea ar trebui sa faci pentru fiecare (ex: taxa vama, comision vamala etc) un furnizor fictiv, adica in loc de 401.00010 sa treci 446.001 (sau cum iti faci analiticele la 446), dupa care acele taxe le introduci la "facturi asocitate", la fel ca si factura de transport.
Sincer nu l-am testat inca, dar cred ca ar functiona.

maroium

#3 Mesaj de maroium »

La intrari in valuta, dupa ce ai creat corect furnizorul extern cu codul de tara aferent, programul are afisate contul pentru comision, taxe, accize, setat automat la 446, dar daca vrei alt cont, eventual analitice la 446, poti modifica. In partea de jos a ecranului se introduc procentele aferente taxelor (din declaratia vamala). Dupa validare la NC vizualizezi notele contabile generate. Sper ca m-am facut inteleasa. Daca mai ai intrebari pe aceasta tema mai discutam cu placere.

cojocarie

#4 Mesaj de cojocarie »

Nu stiu cum vor fi conturile de taxe, incerc cum ai spus si vad ce se intampla. Dar cu tva-ul ce fac ? In mod normal receptiile nu trebuie sa fie cu tva, cum pot rezolva aceasta problema ?

maroium

#5 Mesaj de maroium »

In mesajul initial s-a vorbit despre importuri, deci de la furnizori din afara comunitatii europene. La importuri se plateste TVA deci receptia se face cu TVA.
La achizitii intracomunitare se aplica taxarea inversa si receptia nu se face cu tva.
Programul stie foarte bine ce trebuie sa faca daca are toate informatiile corecte. Astfel este foarte importanta crearea furnizorului cu codul de tara corect pentru ca programul sa realizeze cand este import si cand este achizitie intracomunitara. Deci, despre ce tip vorbim?

cojocarie

#6 Mesaj de cojocarie »

Multumesc pentru precizare, dar eu nu reusesc sa vad in partea de jos nimic, unde anume, cred ca nu vad padurea de copaci.

balazse

#7 Mesaj de balazse »

L-am testat si eu ca eram interesat sa mai invat ceva si merge cum a descris MaroiuM. :D
In partea de dreapta-mijloc langa "facturi asociate (transport)..." gaseti un buton (in stanga lui) "pozitii tarifare...".

maroium

#8 Mesaj de maroium »

Ca sa vezi ceva trebuie sa mergi la Adaug si sa simulezi o intrare de marfa.

cojocarie

#9 Mesaj de cojocarie »

Este posibil ca versiunea pe care o am sa fie veche? SAGAC 3.0.335 ?
am simulat o intrare si nu-mi apare decat ;UM,CANT,PRET IN LEI SI VALUTA, REPARTIZAT LEI SI VALUTA, %, TVA, TOTAL, CONT si atat. Nu mai pricep ce se intampla.

balazse

#10 Mesaj de balazse »

Asa cum zicea MaroiuM (si la inceput nici mie nu mi-a picat fisa) trebuie bine "definit" furnizorul, la tara trebuie sa fie o tara nonue (de exemplu din Mexic, in cazul acesta alegi la tara MX).

maroium

#11 Mesaj de maroium »

Din cele descrise reiese ca ai o achizitie intracomunitara.
Cand creezi furnizorul la tara alege US spre exemplu. Apoi incearca sa intri in ecranul de jos. Trebuie sa mearga, versiunea este ultima aparuta.

maroium

#12 Mesaj de maroium »

Scuze, balazse am vazut tarziu mesajul.

cojocarie

#13 Mesaj de cojocarie »

Balazse, esti foarte tare, mi-a picat si mie fisa, normal ca nu-mi apareau pozitiile tarifare la marfa import US, si la tara RO. Numai din greseli se invata.Multumesc

chirilam186

#14 Mesaj de chirilam186 »

Daca sunt neplatitor de tva, cum inregistrez tva in vama la un import , pentru ca 4426 nu are ce cauta in inregistrarile mele ?
Mai exact am val facturii de 12282 ron, accize 25% = 3071 ron si TVA in vama 2917 RON

tomac

#15 Mesaj de tomac »

Cumulati TVA cui taxele vamale in acest caz.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns