amortizare accelerata
amortizare accelerata
Se poate face amortizare accelerata? Daca da, stiti cumva in ce conditii si daca cu aprobari speciale?
Legat de amortizare am si eu o nelamurire si nu stiu daca am facut bine.
Stie cineva care este cadrul legislativ in baza caruia, valoarea neamortizata a mijloacelor fixe vandute este nedeductibila din punct de vedere fiscal? In codul fiscal nu scrie. Eu am dat pe cheltuieli si am denaturat profitul.
Stie cineva care este cadrul legislativ in baza caruia, valoarea neamortizata a mijloacelor fixe vandute este nedeductibila din punct de vedere fiscal? In codul fiscal nu scrie. Eu am dat pe cheltuieli si am denaturat profitul.
Codul fiscal, art.24, alin. (15), ultimul paragraf:paharutc scrie:Stie cineva care este cadrul legislativ in baza caruia, valoarea neamortizata a mijloacelor fixe vandute este nedeductibila din punct de vedere fiscal?
"Valoarea rămasă neamortizată, în cazul mijloacelor fixe amortizabile vândute, este deductibilă la calculul profitului impozabil în situaţia în care acestea sunt valorificate prin unităţi specializate sau prin licitaţie organizată potrivit legii."
Norme metodologice:
71^5. În categoria unităţilor specializate, conform art. 24 alin. (15) din Codul fiscal, se încadrează persoanele juridice care, potrivit obiectului de activitate, intermediază înstrăinarea de proprietăţi imobiliare şi a altor mijloace fixe, departamentele specializate aflate în structura organizatorică a contribuabililor şi alte unităţi cu activităţi similare.
Prin valoarea fiscală rămasă neamortizată, în cazul mijloacelor fixe amortizabile vândute, se înţelege diferenţa dintre valoarea de intrare fiscală şi valoarea amortizării fiscale, din care se scad sumele rezultate în urma valorificării acestora.
Pentru determinarea valorii rămase neamortizate, în cazul mijloacelor fixe cu valoare contabilă evidenţiată în sold la 31 dec. 2003, în valoarea de intrare fiscală se includ şi reevaluările efectuate, potrivit legii, până la acea dată.
Nu.firceal scrie:Si una si alta se regasesc in nota 6811=2812,2813,2814
Doar amortizarea contabilă se regăseste in contabilitate şi unde se aplică regulile din legea amortizării.
Amorizara fiscală se ţine separat, apare în Registrul de evidenţă fiscală, respectiv în Declaraţia 101 şi se calculează după regulile din codul fiscal.
septimiuv scrie:de cele mai multe ori amortizarile astea 2 sunt aceleasi
Sunt aceleaşi, ca-i mai uşor pentru contabil.
De ce să facă el două rânduri de calcule?

Nu-i acelaşi lucru însă şi pentru interesele patronului, care este interesat de profit fiscal mic (alegând amortiarea maximă) şi profit contabil mare (alegând amortizarea minimă)..
Şi atunci astea 2 nu vor mai fi aceleaşi.