amortizare accelerata

busteani

amortizare accelerata

#1 Mesaj de busteani »

Se poate face amortizare accelerata? Daca da, stiti cumva in ce conditii si daca cu aprobari speciale?

firceal

#2 Mesaj de firceal »

Se poate pentru echipamente tehnologice (masini, unelte si instalatii), computere si echipamente periferice. Se aproba de catre Consiliul de Administratie /administrator. Se raporteaza in anexele la bilant (politici contabile si note explicative). Nu este nevoie de aprobarea DGFP.

apetrem

#3 Mesaj de apetrem »

Evident, limitările sunt valabile pentru amortizarea fiscală.
Nici un fel de restricţii pentru amortizarea contabilă unde se pot aplica toate formele de amortizare: liniară, degresivă şi accelerată

paharutc

#4 Mesaj de paharutc »

Legat de amortizare am si eu o nelamurire si nu stiu daca am facut bine.
Stie cineva care este cadrul legislativ in baza caruia, valoarea neamortizata a mijloacelor fixe vandute este nedeductibila din punct de vedere fiscal? In codul fiscal nu scrie. Eu am dat pe cheltuieli si am denaturat profitul.

apetrem

#5 Mesaj de apetrem »

paharutc scrie:Stie cineva care este cadrul legislativ in baza caruia, valoarea neamortizata a mijloacelor fixe vandute este nedeductibila din punct de vedere fiscal?
Codul fiscal, art.24, alin. (15), ultimul paragraf:
"Valoarea rămasă neamortizată, în cazul mijloacelor fixe amortizabile vândute, este deductibilă la calculul profitului impozabil în situaţia în care acestea sunt valorificate prin unităţi specializate sau prin licitaţie organizată potrivit legii."

Norme metodologice:
71^5. În categoria unităţilor specializate, conform art. 24 alin. (15) din Codul fiscal, se încadrează persoanele juridice care, potrivit obiectului de activitate, intermediază înstrăinarea de proprietăţi imobiliare şi a altor mijloace fixe, departamentele specializate aflate în structura organizatorică a contribuabililor şi alte unităţi cu activităţi similare.
Prin valoarea fiscală rămasă neamortizată, în cazul mijloacelor fixe amortizabile vândute, se înţelege diferenţa dintre valoarea de intrare fiscală şi valoarea amortizării fiscale, din care se scad sumele rezultate în urma valorificării acestora.
Pentru determinarea valorii rămase neamortizate, în cazul mijloacelor fixe cu valoare contabilă evidenţiată în sold la 31 dec. 2003, în valoarea de intrare fiscală se includ şi reevaluările efectuate, potrivit legii, până la acea dată.

busteani

#6 Mesaj de busteani »

Sper sa nu par stupida, dar inca nu am facut amortizari si sincer nu stiu care e diferenta intre amortizare fiscala si cea contabila. Ma puteti lamuri?

firceal

#7 Mesaj de firceal »

Si una si alta se regasesc in nota 6811=2812,2813,2814; pe scurt, diferenta e ca amortizarea fiscala e cea recunoscuta la calculul impozitului pe profit; mai tarziu se poate discuta si despre impozit pe profit amanat.

apetrem

#8 Mesaj de apetrem »

firceal scrie:Si una si alta se regasesc in nota 6811=2812,2813,2814
Nu.
Doar amortizarea contabilă se regăseste in contabilitate şi unde se aplică regulile din legea amortizării.
Amorizara fiscală se ţine separat, apare în Registrul de evidenţă fiscală, respectiv în Declaraţia 101 şi se calculează după regulile din codul fiscal.

firceal

#9 Mesaj de firceal »

Corect si clar cum a expus apetrem.

septimiuv

#10 Mesaj de septimiuv »

de cele mai multe ori amortizarile astea 2 sunt aceleasi 8)

apetrem

#11 Mesaj de apetrem »

septimiuv scrie:de cele mai multe ori amortizarile astea 2 sunt aceleasi 8)

Sunt aceleaşi, ca-i mai uşor pentru contabil.
De ce să facă el două rânduri de calcule? :cry:
Nu-i acelaşi lucru însă şi pentru interesele patronului, care este interesat de profit fiscal mic (alegând amortiarea maximă) şi profit contabil mare (alegând amortizarea minimă)..

Şi atunci astea 2 nu vor mai fi aceleaşi.

busteani

#12 Mesaj de busteani »

Sa zicem ca am priceput ceva. Insa rezum: inregistrez amortizarea accelerata a masinii in contabilitate - aceasta fiind amortizarea contabila. Ceea ce nu inteleg unde declar sau de unde trebuie sa reiasa cea fiscala?

Scrie răspuns