regulament intern

Mesaj
Autor
Avatar utilizator
teodorg133
Mesaje: 993
Membru din: Mar Mar 11, 2008 12:00 am
Localitate: constanta

#16 Mesaj de teodorg133 »

draga paturcai....eu am trimis pe mail celor care m-au rugat PENTRU NU AM STIUT CUM SA-L POSTEZ, fiind in Adobe...dar uite ca ma strduiesc sa incerc sa-l postez...fara suparare !!! :oops: :oops: :oops:

REGULAMENT DE ORDINE
INTERIOARA

C U P R I N S





CAPITOLUL I - DISPOZITII GENERALE 1
CAPITOLUL II - DREPTURILE SI OBLIGATIILE PARTILOR 3
CAPITOLUL III - NORME DE IGIENĂ SI DE SECURITATEA MUNCII 5
CAPITOLUL IV - DISCIPLINA MUNCII SI RĂSPUNDEREA DISCIPLINARĂ (SANCTIUNI) 6
CAPITOLUL V - RECOMPENSE 7
CAPITOLUL VI - DISPOZITII FINALE 7






CAPITOLUL I - DISPOZITII GENERALE


Art.1 Regulamentul de Ordine Interioară, stabileşte dispoziţii referitoare la organizarea si disciplina muncii în cadrul SC SEVSEL SRL, în conformitate cu prevederile Codului Muncii - Legea nr.53/2003 şi cele ale legislaţiei în domeniu.
Art.2 Salariaţii SC SEVSEL SRL au obligaţia să respecte regulile generale privind organizarea muncii, disciplina si toate celelalte dispoziţii ale prezentului regulament.
Art.3 Regulamentul se aplică tuturor salariaţilor angajaţi cu contract de muncă, denumiţi în continuare personalul SC.SEVSEL SRL, precum si persoanelor detaşate sau care efectuează stagii de practică în cadrul SC SEVSEL SRL.
Art.4 Prezentul Regulament cuprinde norme referitoare la:
1. Organizarea muncii, drepturile si obligaţiile personalului;
2. Norme de igienă si de securitate a muncii;
3. Disciplina muncii si răspunderea disciplinară.
Art.5 Dispoziţiile prezentului Regulament pot fi completate prin decizii interne de serviciu, privind organizarea si disciplina muncii, emise de administratorul SC.SEVSEL SRL

1. ORGANIZAREA MUNCII

Art.6 Durata timpului de lucru este de 8 ore efectiv pe zi si 40 ore pe săptămână sau 2 ore efectiv pe zi si 10 ore pe saptamana (dupa caz) si este valabilă pentru tot personalul SC SEVSEL SRL, indiferent de funcţia ocupată.
Art.7 (1) Programul zilnic de lucru începe la ora 800 si se termină la ora 1600, pentru personalul angajat cu o norma de lucru de 8 ore pe zi.
(2) Programul de lucru prevăzut la alin.(1) este obligatoriu pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea la sediul SC.SEVSEL SRL, la punctele teritoriale sau pe teren.
(3) Activitatea specifica fiecarui angajat, se poate desfăşura si în afara orelor de program stabilite la alin.(1), in functie de activitatiile pe care firma le desfasoara, cu o informare prealabila a angajatilor.
(4) Conducerea SC.SEVSEL SRL are dreptul, respectând legislaţia în vigoare, să modifice programul de lucru în funcţie de necesităţile companiei.
Art.8 Orele suplimentare pot fi efectuate de personalul companiei, în cazurile si condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.
Art.9 (1) Evidenta prezentei la serviciu se tine pe fiecare punct de lucru sau stand în parte, pe baza condicii de prezentă, în care personalul va semna zilnic, la începutul si sfârşitul programului de lucru.
(2) În cazul în care angajatul întârzie sau absenteaza de la locul de munca si acest lucru se datoreaza unor situaţii neprevăzute sau a unor motive independente de voinţa angajatului (boală, accident, etc.) salariatul are obligaţia de a informa in scris, în următoarele două zile lucrătoare, pe administratorul SC.SEVSEL SRL.
Art.10 (1) Angajatii companiei SC.SEVSEL SRL pot fi învoiti să lipsească de la serviciu, în interes personal un număr de maxim 4 ore în cursul unei zile.
(2) Biletul de voie se întocmeşte de administrator si va cuprinde menţiunea că angajatul pleacă în interes personal motivat, data, ora când începe învoirea si durata acesteia.
(3) Administratorul SC.SEVSEL SRL sau persoana desemnata de acesta va tine evidenta învoirilor efectuate lunar de fiecare persoană în parte si va scădea durata acestora din programul normal de lucru cu reducerea corespunzătoare a drepturilor salariale.
Art.11 SC.SEVSEL SRL poate acorda, potrivit legii, concedii pentru studii si fără plată la cererea celor interesaţi.
Art.12 (1) Programarea concediilor de odihnă se face la sfârşitul fiecărui an pentru anul viitor. Propunerile de programare a concediilor se fac de catre fiecare angajat in parte si se aprobă de administratorul companiei.
(2) Ordinea efectuării concediilor de odihnă va fi stabilită eşalonat în tot cursul anului, ţinându-se seama de buna desfăşurare a activităţii dar si de interesele personalului.
Art.13 Administratorul SC.SEVSEL SRL va tine evidenta întârzierilor, învoirilor, a concediilor de boală, de studii si fără plată si separat, a concediilor de odihnă.



2. NORME GENERALE DE CONDUITA PROFESIONALA A SALARIATILOR DIN CADRUL SC.SEVSEL SRL

Art.14 În exercitarea atribuţiilor de serviciu, salariaţii SC.SEVSEL SRL au obligaţia de a avea un comportament profesionist si corectitudine in promovarea produselor companiei.
Art.15 Salariaţii SC.SEVSEL SRL au obligaţia ca, prin actele si faptele lor, să respecte Constituţia, legile tării si să acţioneze pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor legale, în conformitate cu atribuţiile care le revin, cu respectarea eticii profesionale.
Art.16 (1) Salariaţii SC.SEVSEL SRL au obligaţia de a apăra în mod loial prestigiul companiei, precum si de a se abţine de la orice act ori fapt care poate produce prejudicii imaginii sau intereselor legale ale acestei entitati.
(2) Salariaţilor SC.SEVSEL SRL le este interzis:
a. să exprime în public aprecieri neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea SC.SEVSEL SRL, cu politicile si strategiile acesteia ori cu proiectele de dezvoltare;
b. să facă aprecieri neautorizate în legătură cu litigiile aflate în curs de soluţionare si în care SC.SEVSEL SRL are calitatea de parte;
c. să dezvăluie informaţii care nu au caracter public, în alte condiţii decât cele prevăzute de lege, dacă nu sunt abilitaţi în acest sens;
d. să nu dezvăluie informaţiile la care au acces în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, dacă această dezvăluire este de natură să atragă avantaje necuvenite ori să prejudicieze imaginea sau drepturile SC.SEVSEL SRL;
(3) Prevederile alin.(2) se aplică si după încetarea raportului de munca, pentru o perioadă de inca 3 ani.
(4) Dezvăluirea informaţiilor care nu au caracter public sau remiterea documentelor care conţin asemenea informaţii, la solicitarea reprezentanţilor unei autorităţi ori instituţii publice, este permisă numai cu acordul administratorului SC.SEVSEL SRL.
Art.17 (1) În relaţiile interpersonale ale angajatilor SC.SEVSEL SRL, precum si cu alte persoane fizice sau juridice, angajatii sunt obligaţi să aibă un comportament bazat pe respect, bună-credinţă, corectitudine si amabilitate.
(2) Angajatii au obligaţia de a nu aduce atingere onoarei, reputaţiei si demnităţii persoanelor din cadrul SC.SEVSEL SRL, precum si persoanelor cu care intră în legătură în exercitarea sarcinilor de serviciu, prin:
a. întrebuinţarea unor expresii jignitoare;
b. dezvăluirea unor aspecte ale vieţii private;
c. formularea unor sesizări sau plângeri calomnioase.

(2) Salariaţii SC.SEVSEL SRL au obligaţia să folosească timpul de lucru, precum si bunurile aparţinând companiei, exclusiv pentru desfăşurarea activităţilor aferente atribuţiilor de serviciu stabilite.




CAPITOLUL II - DREPTURILE SI OBLIGATIILE PARTILOR


Art.18 Personalul SC.SEVSEL SRL, are următoarele drepturi:
a. să i se asigure stabilitate în muncă, raportul de serviciu sau de muncă, neputând să înceteze sau să fie modificat decât în cazurile prevăzute de lege;
b. să beneficieze de condiţii corespunzătoare de muncă, de protecţia muncii, de indemnizaţie de asigurări sociale în cazul pierderii temporare a capacităţii de muncă, de pensie si de alte drepturi de asigurări sociale prevăzute de lege;
c. să primească pentru activitatea depusă drepturile salariale stabilite potrivit legii, în raport cu pregătirea profesională, activitatea depusă si importanta acesteia;
d. să se asocieze în condiţiile legii, în sindicate sau organizaţii profesionale având ca scop reprezentarea intereselor profesionale, promovarea pregătirii profesionale;
e. să-si exercite în condiţiile legii, dreptul la grevă;
f. să li se asigure repaus săptămânal si concediu de odihnă anual plătit, în condiţiile legii;
g. să beneficieze de concediu de studii sau fără plată, în condiţiile legii;
h. să primească sprijin si înlesniri pentru îmbunătăţirea pregătirii profesionale;
i. să beneficieze de egalitate de şanse si tratament conform legii;

Art.19 (1) Personalul SC.SEVSEL SRL are obligaţia de a respecta ordinea si disciplina la locul de muncă, de a îndeplini toate sarcinile de serviciu ce îi revin potrivit fisei postului, contractului individual de muncă si dispoziţiilor date de administratorul companiei;
(2) Principalele obligaţii ale salariaţilor din cadrul SC.SEVSEL SRL sunt:
a. să-si îndeplinească cu profesionalism, imparţialitate si în conformitate cu legea îndatoririle de serviciu;
b. să se abţină de la orice faptă care ar putea să aducă prejudicii activităţii SC.SEVSEL SRL;
c. să respecte normele de conduită profesională si civică prevăzute de lege;
d. să respecte programul de lucru stabilit si să folosească cu eficientă timpul de muncă;
e. să respecte ordinea si disciplina la locul de muncă, să manifeste colegialitate si tolerantă în relaţii cu colegii de serviciu;
f. să execute întocmai si la timp obligaţiile de serviciu ce le revin si să cunoască bine produsele ce le promoveaza;
g. să păstreze secretul de serviciu si confidenţialitate, în legătură cu faptele, informaţiile sau documentele de care iau cunoştinţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu;
h. să se prezinte la serviciu în stare corespunzătoare îndeplinirii în bune condiţii a sarcinilor ce le revin;
i. să-si perfecţioneze pregătirea profesională, să participe nemijlocit la şedinţele profesionale sau cursurile organizate de companie în acest scop;
a. să respecte normele de protecţie a muncii si de prevenire a incendiilor sau a oricăror altor situaţii care ar putea pune în primejdie clădirile, viata si integritatea corporală a sa sau a altor persoane;
b. să respecte regulile de acces în companie, să ia măsuri de îndepărtare a oricăror persoane, dacă prezenta acestora ar putea provoca pericol pentru siguranţa sau funcţionarea normală a SC.SEVSEL SRL;
c. să înştiinţeze administratorul companiei de îndată ce au luat cunoştinţă de existenta unor greutăţi sau lipsuri;
d. să cunoască conţinutul actelor normative, regulamentelor si al oricăror altor dispoziţii cu caracter normativ în legătură cu atribuţiile si sarcinile de serviciu, referitoare la activitatea desfăşurată, conformându-se acestora întocmai;
e. să se abţină în exercitarea atribuţiilor ce îi revin de la exprimarea sau manifestarea publică a convingerilor lor politice, să nu favorizeze vreun partid politic si să nu participe la activităţi politice în timpul programului de lucru;
f. să rezolve în termenele stabilite de către administratorul companiei, lucrările repartizate;
g. să nu introducă, distribuie si să nu consume băuturi alcoolice sau substanţe halucinogene în cadrul companiei;
h. să respecte întocmai prevederile legale privind circuitul documentelor în cadrul SC.SEVSEL SRL.

Art.20 (1) SC SEVSEL SRL are, în principal, următoarele drepturi:
a. să stabilească organizarea şi funcţionarea unităţii;
b. să stabilească atribuţiile corespunzătoare pentru fiecare salariat, în condiţiile legii;
c. să dea dispoziţii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalităţii lor;
d. să exercite controlul asupra modului de îndeplinire a sarcinilor de serviciu;
e. să constate săvârşirea abaterilor disciplinare şi să aplice sancţiunile corespunzătoare, potrivit legii şi regulamentului intern.

(2) SC SEVSEL SRL în revin, în principal, următoarele obligaţii:
a. să informeze salariaţii asupra condiţiilor de muncă şi asupra elementelor care privesc desfăşurarea relaţiilor de muncă;
b. să asigure permanent condiţiile tehnice şi organizatorice avute în vedere la elaborarea normelor de muncă şi condiţiile corespunzătoare de muncă;
c. să acorde salariaţilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din contractele individuale de muncă;
d. să comunice periodic salariaţilor situaţia economică şi financiară a unităţii;
e. să se consulte cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor în privinţa deciziilor susceptibile să afecteze substanţial drepturile şi interesele acestora;
f. să plătească toate contribuţiile şi impozitele aflate în sarcina sa, precum şi să reţină şi să vireze contribuţiile şi impozitele datorate de salariaţi, în condiţiile legii;
g. să înfiinţeze registrul general de evidenţă a salariaţilor şi să opereze înregistrările prevăzute de lege;
h. să elibereze, la cerere, toate documentele care atestă calitatea de salariat a solicitantului;
i. să asigure confidenţialitatea datelor cu caracter personal ale salariaţilor.


CAPITOLUL III - NORME DE IGIENĂ SI DE SECURITATEA MUNCII


Art.21 (1) Fiecare salariat are obligaţia să asigure aplicarea măsurilor referitoare la securitatea si sănătatea sa in munca, precum si a celorlalţi salariaţi.
(2) Pentru desfăşurarea activităţii în condiţii de securitate si sănătate, personalul are următoarele obligaţii:
a. să îşi însuşească si să respecte normele si instrucţiunile de protecţia muncii si măsurile de aplicare a acestora;
b. să desfăşoare activitatea în aşa fel încât să nu se expună la pericol de accidentare sau îmbolnăvire profesională, atât persoana proprie cât si a colegilor;
c. să aducă la cunoştinţă conducătorilor orice defecţiune tehnică sau altă situaţie care constituie un pericol de accidentare sau îmbolnăvire profesională;
d. să utilizeze corect echipamentele tehnice din dotarea instituţiei;
e. să nu procedeze la deconectarea, schimbarea sau mutarea arbitrară a dispozitivelor de securitate a echipamentelor tehnice;
(3) Pentru desfăşurarea activităţii în condiţii de securitate si sănătate, conducerea are următoarele obligaţii:
a. să asigure si să controleze cunoaşterea si aplicarea de către toţi angajaţii a prevederilor legale în domeniul protecţiei muncii;
b. să asigure cercetarea si evidenta accidentelor de muncă si a accidentelor uşoare suferite de personal;
c. să asigure materialele igienico-sanitare specifice activităţii desfăşurate;
Art.22 (1) În caz de evenimente deosebite, de accidente la locul de muncă, fiecare salariat va informa de urgentă administratorul companiei.
(2) Toate accidentele survenite în timpul serviciului mai ales cele cu consecinţe grave, vor fi imediat aduse la cunoştinţa administratorului companiei.
(3) Aceleaşi reguli vor fi respectate si în cazul accidentelor survenite pe traseul domiciliu - loc de muncă si invers.
Art.23 (1) Pentru a asigura securitatea la locul de muncă, salariaţii SC.SEVSEL SRL au următoarele obligaţii:
a. salariaţii răspund pentru respectarea normelor de igienă si de tehnica securităţii muncii;
b. fumatul este permis numai în locurile special stabilite si semnalizate corespunzător, fără a fi afectată buna desfăşurare a activităţii companiei;
c. se interzice păstrarea, distribuirea sau vânzarea de substanţe sau medicamente al căror efect pot produce dereglări comportamentale, în incinta companiei sau in mijloacele auto ale acesteia;
d. se interzice introducerea, distribuirea sau înlesnirea introducerii băuturilor alcoolice în incinta companiei sau in mijloacele auto ale acesteia.


CAPITOLUL IV - DISCIPLINA MUNCII SI RĂSPUNDEREA DISCIPLINARĂ (SANCTIUNI)


Art.24 (1) Orice acţiune sau inacţiune, săvârşită cu vinovăţie de către personalul companiei, prin care au fost încălcate îndatoririle de serviciu, normele de conduită profesională si civică prevăzute de lege, regulamentul de ordine interioară, contractul individual de muncă sau dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici, constituie abatere disciplinată si se sancţionează conform prevederilor prezentului regulament.

(2)Constituie abatere disciplinară următoarele fapte:
a. întârzierea sistematică în efectuarea lucrărilor;
b. neglijenta repetată în rezolvarea lucrărilor;
c. desfăşurarea altor activităţi decât cele stabilite prin fisa postului în timpul orelor de program;
d. refuzul nejustificat de a îndeplini sarcinile si atribuţiile de serviciu;
e. lipsa nemotivată de la serviciu sau întârzierea repetată de la serviciu;
f. părăsirea sediului companiei, a punctului de lucru sau a standurilor de vanzare în timpul orelor de program fără aprobarea conducatorului de grup sau a administratorului companiei;
g. manifestări care aduc atingere prestigiului companiei;
h. orice alte fapte considerate abateri disciplinare prin prezentul regulament;

Art.25 În raport cu gravitatea abaterii disciplinare comise, sancţiunile disciplinare ce se aplică personalului sunt:
a. avertismentul scris;
b. suspendarea contractului individual de muncă pentru o perioadă ce nu poate depăşi 10 zile lucrătoare;
c. retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;
d. reducerea salariului de bază pe o durată de 1 - 3 luni cu 5 - 10%;
e. reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1 - 3 luni cu 5 - 10%;
f. desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Art.26 Constatarea, cercetarea, aplicarea si contestarea sancţiunilor disciplinare se face, potrivit prevederilor Codului Muncii (L.53/2003).
Art.27 Răspunderea materială, contravenţională si penală a personalului SC.SEVSEL SRL, survine conform legislaţiei în vigoare.


CAPITOLUL V – RECOMPENSE

Art.28 Personalul SC.SEVSEL SRL care îşi îndeplineşte la timp si în bune condiţii atribuţiile si sarcinile ce le revin si au o conduită ireproşabilă, pot fi recompensaţi în condiţiile prevăzute de lege.


CAPITOLUL VI - DISPOZITII FINALE

Art.29 Prezentul regulament se completează cu prevederile legislaţiei în vigoare privind organizarea muncii, drepturile si obligaţiile pârtilor, igiena si securitatea muncii, disciplina muncii si răspunderea disciplinară, civilă si penală.
Art.30 (1) Prezentul regulament intră în vigoare cu data de 21 iulie 2005, respectarea lui fiind obligatorie pentru tot personalul SC.SEVSEL SRL.
(2) Prezentul regulament a fost adus la cunoştinţa personalului prin informare si prin afişare la sediul SC.SEVSEL SRL.













administrator


---------------------------------------------------------------------
[color=red] "Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi".
[/color]
http://www.lumeaingerilor.ro/Home/tabid/36/Default.aspx

Avatar utilizator
munteanud411
Mesaje: 845
Membru din: Mar Aug 22, 2006 12:00 am
Localitate: CONSTANTA
Contact:

#17 Mesaj de munteanud411 »

Regulamentul intern nu este obligatoriu in sensulk ca nu se prevad sanctiuni pt lipsa acestuia.- a se vedea si avocatnet.ro-.
Insa potrivit L 130, organul de comtrol (ITM) poate dispune MASURI - respectiv intocmirea documentelor lipsa sau "necorespunazatoare"- cu teremen de aducere la indeplinire.
Abia nerespectarea acestor termene duce la sanctiuni si nici decum continutul Reg Intern ( Atentie- nu e totuna cu ROI- am patit-o!)
Normal, in RI cele stipulate trebuie sa aiba legatura cu obiectul de activitate (CAEN). Nu poti sa bagi in dosar un RI de la o firma de constructii pt una care are ca obiect de activitate "Baruri si alte servicii de servire a bauturilor"
Incerc sa postez pe un site un RI de la un 4719- comert. Daca reusesc va dau adresa
Dan-
http://schimbativiata.webs.com/

Avatar utilizator
munteanud411
Mesaje: 845
Membru din: Mar Aug 22, 2006 12:00 am
Localitate: CONSTANTA
Contact:

#18 Mesaj de munteanud411 »

Cu scuze pt ocuparea spatiului- am incercat sa postez acolo unde sint si pozele cu Bella dar imi ia prea mult timp asa ca :
Atentie!- in paranteza de sub titlu introduceti si nr legii privind egalitatea de sanse)

REGULAMENTUL INTERN AL S.C EXANMAR – ANG S.R.L.
(intocmit in baza Art.257 – 259 din Legea nr.53 / 2003 – Codul Muncii)

(1) S.C EXANMAR – ANG S.R.L.este o societate comercială cu capital privat, integral românesc, care are ca obiect principal de activitate 5212- Comerţ cu amănuntul in magazine nespecializate, cu vinzare predominanta de produse nealimentare , denumită în continuare, şi "societatea".
(2) Sediul social al societăţii este în (localitatea) Constanta,str.Bd Tomis. nr 275., judeţul/sectorul CONSTANTA
(3) S.C EXANMAR – ANG S.R.L. este organizată şi funcţionează potrivit organigramei aprobate de administratorul societăţii şi
Regulamentului de organizare şi funcţionare aprobat prin decizia nr. 1 din .15.04.2003.
(4) În contextul în care societatea îşi desfăşoară activitatea, se impune ca toţi salariaţii, indiferent
de funcţia pe care o deţin sau de activitatea pe care o desfăşoară, să aplice regulile de
disciplină a muncii, de igienă şi de securitate în muncă, să respecte cu fermitate principiul
nediscriminării şi înlăturării oricărei forme de încălcare a demnităţii, în scopul perfecţionării
activităţii, administrării şi gestionării corespunzătoare a patrimoniului societăţii.
CAPITOLUL I
DISPOZIŢII GENERALE
Art. 1. Prezentul regulament, întocmit în temeiul art. 257 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii,
cuprinde în principal:
a) regulile privind respectarea principiului nediscriminării şi al înlăturării oricărei forme de
încălcare a demnităţii;
b) drepturile şi obligaţiile părţilor;
c) regulile privind protecţia, igiena şi securitatea în muncă, în cadrul societăţii;
d) regulile concrete privind disciplina muncii în societate;
e) abaterile şi sancţiunile disciplinare;
f) reguli referitoare la procedura disciplinară;
g) procedura soluţionării cererilor şi reclamaţiilor individuale ale salariaţilor;
h) modalităţile de aplicare a altor dispoziţii legale sau contractuale specifice.
Art. 2. (1) Regulamentul intern se aplică tuturor salariaţilor societăţii indiferent dacă relaţiile lor de
muncă sunt stabilite prin contracte individuale de muncă pe durată nedeterminată, contracte
individuale de muncă pe durată determinată, cu program de lucru pentru întreaga durată a
timpului de muncă sau cu timp parţial de muncă, contracte de muncă temporară, contracte
individuale de muncă la domiciliu, în cazul muncii prin agent de muncă temporară sau cu
convenţie civilă de prestări de servicii.
(2) Prezentul regulament se aplică salariaţilor societăţii şi în cazurile în care îşi desfăşoară
activitatea în alte locuri unde societatea îşi îndeplineşte obiectul său de activitate.
(3) De asemenea, prevederile prezentului regulament se aplică şi personalului din alte societăţi
care se află în delegaţie sau sunt detaşaţi în cadrul societăţii, precum şi elevilor ori studenţilor
care efectuează practica în cadrul acesteia.
Art. 3. Atribuţiile de serviciu ale fiecărui compartiment de activitate şi ale fiecărui salariat al
societăţii, precum şi responsabilităţile pentru îndeplinirea lor sunt prevăzute în Regulamentul
de organizare şi funcţionare.
Art. 4. (1) Relaţiile de muncă din cadrul societăţii se desfăşoară potrivit principiului egalităţii de
tratament faţă de toţi salariaţii.
(2) Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare
sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie,
opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă
ori activitate sindicală este interzisă.
(3) Constituie discriminare directă actele şi faptele de excludere, diferenţiere, restricţie sau
preferinţă, întemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute la alin. (2), care au ca
scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau
exercitării drepturilor prevăzute de legislaţia muncii.
(4) Constituie discriminare indirectă actele şi faptele întemeiate în mod aparent pe alte criterii
decât cele prevăzute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminări directe.
Art. 5. (1) Orice salariat care prestează o muncă, beneficiază de condiţii de lucru adecvate
activităţii pe care o desfăşoară, de protecţie socială, de securitate şi sănătate în muncă,
precum şi de respectarea demnităţii şi a conştiinţei sale, fără nici o discriminare.
(2) Tuturor salariaţilor care prestează o muncă li se recunoaşte dreptul la plată egală pentru
muncă egală, dreptul la negocieri colective, dreptul la protecţia datelor cu caracter personal,
precum şi dreptul la protecţie împotriva concedierilor nelegale.
Art. 6. Relaţiile de muncă în cadrul societăţii se întemeiază pe principiul bunei-credinţe, în care
scop salariaţii au îndatorirea să se informeze şi să se consulte reciproc, în condiţiile legii şi
ale contractului colectiv de muncă.
CAPITOLUL II
DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE PĂRŢILOR
Secţiunea I
Drepturile şi obligaţiile societăţii
Art. 7. (1) Conducerea societăţii este exercitată de adunarea generală a asociaţilor/asociatul unic
care este organul suprem al acesteia şi care decide asupra politicii sale comerciale şi
financiare, ca şi asupra activităţii societăţii.
(2) Administrarea societăţii este atributul administratorului stabilit prin actul constitutiv al societăţii
şi care îşi exercită atribuţiile cu puterile stabilite de acesta.
Art. 8. Conducerea societăţii astfel cum este stabilită prin actul constitutiv are, în principal,
următoarele drepturi:
a) să stabilească organizarea şi funcţionarea societăţii şi ale fiecărui loc de muncă;
b) să precizeze atribuţiile şi răspunderile fiecărui salariat în raport cu funcţia pe care o
îndeplineşte sau cu munca pe care o desfăşoară, specialitatea atestată şi capacitatea
profesională a fiecăruia;
c) să exercite controlul asupra modului de aducere la îndeplinire a atribuţiilor şi sarcinilor de
serviciu;
d) să emită norme de manipulare, depozitare şi de utilizare a aparaturii, maşinilor, instalaţiilor
şi utilajelor folosite în procesul muncii;
e) să constate săvârşirea abaterilor disciplinare şi să aplice sancţiunile corespunzătoare,
potrivit legii şi regulamentului intern;
f) alte drepturi prevăzute de lege.
Art. 9. Conducerea societăţii are, în principal, următoarele obligaţii:
a) să informeze salariaţii asupra condiţiilor de muncă şi asupra elementelor care se referă la
desfăşurarea relaţiilor de muncă;
b) să asigure materialele, mijloacele tehnice etc. necesare desfăşurării activităţii, precum şi
echipamentul de protecţie şi/sau de lucru adecvat sarcinilor lor;
c) să pună la dispoziţia salariaţilor instrucţiunile de funcţionare şi de utilizare a aparaturii,
maşinilor, instalaţiilor şi utilajelor folosite în procesul muncii, precum şi de efectuare a
controlului, reviziei sau reparaţiilor periodice ale acestora;
d) să ia toate măsurile necesare de aplicare a dispoziţiilor legale privind timpul de muncă şi
timpul de odihnă, precum şi de executare a orelor suplimentare, de acordare a tuturor
drepturilor salariale şi a celorlalte drepturi prevăzute de lege şi de contractul colectiv de
muncă;
e) să asigure condiţiile prevăzute de lege, pentru protecţia muncii, respectarea normelor
igienico-sanitare şi ale celor de prevenire şi stingere a incendiilor, precum şi de instruire a
personalului în aceste domenii;
f) să plătească toate impozitele şi contribuţiile ce revin în sarcina sa şi să vireze contribuţiile
şi impozitele datorate de salariaţi, în condiţiile legii;
g) să elibereze legitimaţii de serviciu, cu indicarea funcţiei şi a locului de muncă al fiecăruia;
h) să înfiinţeze registrul general de evidenţă a salariaţilor şi să efectueze toate înregistrările
prevăzute de lege;
i) să elibereze, la cerere, toate documentele care atestă calitatea de salariat a solicitantului;
g) să asigure confidenţialitatea datelor cu caracter personal al salariaţilor;
k) alte obligaţii prevăzute de lege.
Secţiunea a II-a
Drepturile şi obligaţiile salariaţilor
Art. 10. Salariaţii societăţii au următoarele drepturi:
a) la salarizare pentru munca depusă;
b) la repaus zilnic şi săptămânal, precum şi la concediu de odihnă anual;
c) la demnitate în muncă şi la egalitate de şanse de tratament;
d) la sănătate şi securitate în muncă;
e) de acces la formarea profesională;
f) la informare şi consultare;
g) de a participa la determinarea şi ameliorarea condiţiilor, a mediului de muncă;
h) la protecţie în caz de concediere;
i) la negociere individuală şi colectivă şi de a participa la acţiuni colective şi la grevă;
j) de a se asocia, de a constitui sau a adera la un sindicat;
k) alte drepturi prevăzute de lege.
Art. 11. Salariaţii societăţii au următoarele obligaţii:
a) să respecte cu stricteţe programul de lucru stabilit de conducerea societăţii;
b) să-şi aducă la îndeplinire, întocmai şi la timp, obligaţiile de serviciu care îi revin;
c) să folosească integral şi eficient timpul de lucru;
d) să respecte normele de disciplină a muncii, prevederile contractului individual de muncă şi
dispoziţiile regulamentului intern;
e) să dovedească fidelitate faţă de societate în exercitarea atribuţiilor de serviciu;
f) să respecte normele de securitate şi de protecţie a muncii, igienico-sanitare şi de prevenire
a incendiilor;
g) să folosească judicios tehnica de calcul şi birotica din dotare;
h) să-şi înştiinţeze şeful ierarhic de îndată ce a luat cunoştinţă de existenţa unor nereguli,
abateri, greutăţi sau neajunsuri în activitatea curentă şi să propună măsuri în raport de
posibilităţi, pentru prevenirea şi înlăturarea unor astfel de situaţii;
i) să protejeze bunurile (maşini, utilaje, instrumente, mobilier ş.a.) pe care le are la dispoziţie
pentru îndeplinirea atribuţiilor şi sarcinilor de serviciu;
j) să păstreze cu stricteţe confidenţialitatea datelor, informaţiilor şi documentelor cărora li se
stabileşte acest caracter de către conducerea societăţii sau a celor de care iau cunoştinţă în
exercitarea atribuţiilor şi sarcinilor lor;
k) să aibă o atitudine şi o comportare corectă în relaţiile cu conducerea societăţii, cu
personalul acesteia şi cu orice alte persoane cu care ia contact în îndeplinirea atribuţiilor de
serviciu, să manifeste condescendenţă şi corectitudine în raporturile cu ele;
l) să menţină o ordine şi o stare igienico-sanitară corespunzătoare la locul de muncă;
m) să nu presteze nici un fel de activitate la o societate concurentă;
n) alte obligaţii prevăzute de lege.
CAPITOLUL III
PROTECŢIA, IGIENA ŞI SECURITATEA MUNCII
Art. 12. Protecţia, igiena şi securitatea muncii impun respectarea normelor legale ţinând seama
de următoarele reguli generale:
a) orice salariat care are un motiv întemeiat să considere că o anumită stare de fapt prezintă
un pericol grav şi iminent pentru sănătatea, integritatea corporală şi viaţa sa, are dreptul să
se protejeze/retragă imediat şi să anunţe, de îndată, conducerea societăţii. Acest drept
trebuie să fie exercitat astfel încât să nu creeze, pentru alte persoane, o nouă situaţie de risc
grav şi iminent;
b) salariaţii societăţii au dreptul să folosească toate mijloacele de protecţie individuală şi
colectivă puse la dispoziţie de aceasta şi, în acelaşi timp, au obligaţia să respecte cu stricteţe
normele stabilite pentru folosirea lor;
c) prevenirea riscurilor de accidentare impune salariaţilor să păstreze în bună stare
aparatura, maşinile, instalaţiile, sculele, tehnica de calcul, mobilierul etc. şi să le folosească
potrivit destinaţiei lor;
d) orice accident de muncă se comunică, de îndată, conducerii societăţii de către salariatul
care a luat cunoştinţă de producerea lui;
e) în localurile în care societatea îşi desfăşoară activitatea (sediul social, sedii secundare,
depozite, spaţii tehnice, birouri etc.) nu se vor folosi instalaţii electrice ori de gaze naturale
improvizate sau care prezintă defecţiuni şi să le semnaleze, de îndată, conducerii societăţii.
Art. 13. În vederea asigurării igienei şi securităţii în muncă şi pentru asigurarea unei ambianţe
favorabile procesului muncii, este interzisă orice acţiune de natură să aducă vreo tulburare
ordinii interioare şi disciplinei, cu deosebire:
a) fumatul, cu excepţia locurilor special stabilite de conducerea societăţii şi marcate ca atare,
conform prevederilor legii;
b) introducerea sau consumul de băuturi alcoolice, droguri etc. în incinta societăţii sau la
punctele de lucru;
c) intrarea sau rămânerea în localurile societăţii, în afara orarului de lucru, fără acordul
conducerii;
d) ieşirea din localurile societăţii sau plecarea de la punctele de lucru, în cadrul programului
de muncă, fără aprobarea conducerii;
e) executarea, în cadrul societăţii, de lucrări de interes personal sau fără vreo legătură cu
atribuţiile de serviciu;
f) comiterea sau incitarea la săvârşirea de acte care au ca scop tulburarea climatului favorabil
de muncă sau a armoniei în rândul personalului ori comiterea de acte antisociale;
g) sustragerea de bunuri din societate;
h) prezentarea la serviciu într-o ţinută indecentă ori necorespunzătoare cerinţelor;
i) lăsarea fără supraveghere ori neasigurarea aparaturii, maşinilor, instalaţiilor, tehnicii de
calcul etc. în stare de funcţionare, după încheierea programului de lucru;
j) iniţierea sau promovarea unor acţiuni de hărţuire sexuală;
k) alte fapte sau acţiuni de natură să aducă vreo tulburare ordinii interioare şi disciplinei.


CAPITOLUL IV
ORARUL DE LUCRU
Art. 14. (1) Orarul de lucru este cel stabilit de conducerea societăţii şi care se afişează la locuri
vizibile pentru toţi salariaţii.
(2) În cadrul programului de lucru salariaţii au dreptul la o pauză pentru masă şi la alte pauze, în
condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă/conducerea societăţii.
(3) Salariaţii societăţii au obligaţia de a respecta orarul de lucru, întârzierile sau lipsurile de la
program, dacă nu sunt fortuite, constituind abateri disciplinare.
(4) În caz de absenţe din cauze de boală sau accident, salariaţii au obligaţia să-şi încunoştinţeze
şeful ierarhic şi să trimită societăţii, îndată ce este posibil, certificatul medical eliberat de
organul sanitar în drept.
Art. 15. În cazuri excepţionale, atunci când interesele societăţii o cer, conducerea acesteia poate
să stabilească:
a) organizarea permanenţei la serviciu;
b) modul de acordare a zilelor de repaus săptămânal, în condiţiile legii.
Art. 16. Programarea concediului de odihnă se face la cererea salariaţilor, cu acordul conducerii
societăţii, în concordanţă cu specificul activităţii fiecărui loc de muncă.
CAPITOLUL VI
RECOMPENSE
Art. 17. Pentru conştiinciozitatea dovedită în îndeplinirea atribuţiilor şi sarcinilor de serviciu,
precum şi pentru realizări deosebite în activitatea desfăşurată în interesul societăţii, salariaţii
acesteia pot fi recompensaţi de conducerea ei, cu următoarele categorii de recompense:
a) majorarea salariului de bază;
b) gratificaţii;
c) premii;
d) alte recompense.
CAPITOLUL VII
ABATERI ŞI SANCŢIUNI DISCIPLINARE
PROCEDURA DISCIPLINARĂ
Secţiunea I
Abateri şi sancţiuni disciplinare
Art. 18. Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau
inacţiune, săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale,
regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă
aplicabil, ordinele şi dispoziţiile şefilor ierarhici.
Art. 19. Abaterile disciplinare în afară de cele privitoare la încălcarea obligaţiilor prevăzute la art.
11, 12 şi 13 sunt următoarele:
a) nerespectarea programului de lucru sau utilizarea ineficientă a acestuia;
b) încălcarea reglementărilor referitoare la accesul în incinta societăţii sau neprezentarea, la
cererea organelor de control, a legitimaţiei de serviciu;
c) neprezentarea pentru verificare, la cererea organelor de control, a servietelor, sacoşelor,
coletelor etc. sau nesupunerea la control ori de câte ori se solicită acest lucru;
d) faptul de a nu purta, în timpul programului de lucru, echipamentul de protecţie şi de lucru,
precum şi ecusonul de identificare;
e) prezentarea la serviciu în stare fizică necorespunzătoare (capacitate de muncă redusă);
f) nerespectarea confidenţialităţii datelor, informaţiilor sau documentelor cărora li s-a conferit
acest caracter;
g) nerespectarea normelor de protecţie a muncii, de folosire a echipamentului de protecţie şi
de lucru, a celor de prevenire a incendiilor;
h) lăsarea nesupravegheate, în timpul programului de lucru, a aparaturii, maşinilor şi
instalaţiilor aflate în funcţiune;
i) împiedicarea celorlalţi salariaţi de a-şi executa atribuţiile de serviciu;
j) înstrăinarea oricăror bunuri ale societăţii, date în folosinţă sau păstrare;
k) absenţe nemotivate, părăsirea anticipată a lucrului sau plecarea, fără motive temeinice, în
orele de program, de la locul de muncă sau fără acordul şefului ierarhic;
l) folosirea echipamentului de lucru şi de incendiu în alte scopuri decât cele cărora le este
destinat;
m) depozitarea de bunuri ale societăţii în alte locuri decât cele stabilite de conducerea
acesteia;
n) primirea de persoane străine la locul de muncă, dacă prezenţa lor nu este legată de
activitatea desfăşurată în cadrul acestuia;
o) distrugerea bunurilor societăţii;
p) încălcarea disciplinei tehnologice;
q) absenţa de la programul de pregătire profesională şi de instruire stabilit de conducerea
societăţii;
r) alte abateri prevăzute de lege.
Art. 20. În conformitate cu prevederile art. 263 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii,
administratorul societăţii este învestit cu prerogativa disciplinară, având dreptul de a aplica,
potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor acesteia, ori de câte ori constată că au săvârşit
o abatere disciplinară.
Art. 21. (1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica administratorul societăţii, în cazul în
care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară, sunt:
a) avertisment scris;
b) suspendarea contractului de muncă pentru o perioadă care nu poate depăşi 10 zile
lucrătoare;
c) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus
retrogradarea;
d) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o
perioadă de 1-3 luni cu 5-10%.
(2) În cazul în care, prin statute profesionale aprobate prin lege specială, se stabileşte un alt regim
sancţionator, va fi aplicat acesta.
Art. 22. (1) Amenzile disciplinare sunt interzise.
(2) Pentru aceeaşi abatere disciplinară se poate aplica numai o singură sancţiune.
Art. 23. Sancţiunea disciplinară aplicabilă se stabileşte în raport cu gravitatea abaterii disciplinare
săvârşite de salariat avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care a fost săvârşită fapta;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior.
Secţiunea a II-a
Procedura disciplinară
Art. 24. (1) Cu excepţia sancţiunii ãavertisment scrisÒ, sancţionarea unui salariat poate fi dispusă
numai ca urmare a efectuării, în prealabil, a unei cercetări disciplinare.
(2) În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat, în scris, de
către persoana împuternicită de administratorul societăţii să efectueze cercetarea,
precizându-se:
a) obiectul cercetării disciplinare;
b) data şi ora efectuării ei;
c) locul întrevederii cu salariatul în cauză.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (2), fără motiv
obiectiv, dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea lui, fără efectuarea cercetării
disciplinare prealabile.
Art. 25. În decursul cercetării disciplinare prealabile, salariatul are dreptul:
a) să formuleze şi să susţină toate apărările pe care le consideră necesare, în favoarea sa;
b) să ofere persoanei împuternicite cu efectuarea cercetării disciplinare toate probele şi
motivaţiile pe care le consideră necesare;
c) să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului (acolo unde există) al
cărui membru este.
Art. 26. La încheierea cercetării disciplinare, împuternicitul administratorului societăţii întocmeşte
un referat cu constatări, concluzii şi propuneri pe care îl supune acestuia în vederea luării
deciziei.
Art. 27. Pe baza referatului întocmit de împuternicit, administratorul societăţii dispune aplicarea
sancţiunii disciplinare printr-o decizie, emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile
calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai
târziu de 6 luni de la data comiterii faptei.
Art. 28. Decizia de sancţionare trebuie să cuprindă următoarele elemente:
a) descrierea faptei care constituie abaterea disciplinară;
b) precizarea prevederilor din regulamentul intern sau din contractul colectiv de muncă
aplicabil, care au fost încălcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în cursul cercetării
disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condiţiile prevăzute la art. 23 alin. (3), nu a
fost efectuată cercetarea;
d) termenul în care poate fi contestată sancţiunea;
e) instanţa competentă la care sancţiunea se poate contesta.
Art. 29. (1) Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la
data emiterii şi îşi produce efectele de la data comunicării.
(2) Comunicarea de sancţionare se predă personal salariatului, cu semnătură de primire ori în caz
de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul sau reşedinţa comunicată de
acesta.
(3) Decizia de sancţionare poate fi contestată de salariat la instanţa judecătorească competentă
în termen de 30 de zile de la comunicare.
CAPITOLUL VIII
RĂSPUNDEREA PATRIMONIALĂ
Art. 30. Societatea are obligaţia să îl despăgubească pe salariat, în situaţia în care acesta a
suferit un prejudiciu material din culpa administratorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de
serviciu sau în legătură cu serviciul, în condiţiile art. 269 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 53/2003
- Codul muncii.
Art. 31. Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile
contractuale pentru pagubele materiale produse societăţii din vina şi în legătură cu munca lor,
în condiţiile art. 270 şi urm. din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.
CAPITOLUL IX
SOLUŢIONAREA PETIŢIILOR INDIVIDUALE ALE SALARIAŢILOR
Art. 32. (1) Salariaţii au dreptul de a adresa conducerii societăţii, în scris, petiţii individuale, dar
numai în legătură cu problemele proprii apărute la locul de muncă şi în activitatea
desfăşurată.
(2) Prin petiţii se înţelege cererile sau reclamaţiile individuale pe care un salariat le adresează
conducerii societăţii, în condiţiile legii şi ale regulamentului intern.
(3) Petiţiilor anonime nu li se va da curs, acestea fiind clasate.
Art. 33. (1) Cererile sau reclamaţiile individuale vor fi adresate administratorului societăţii şi vor fi
înregistrate la secretariat.
(2) Administratorul societăţii are obligaţia să comunice salariatului răspunsul său în termen de 30
de zile de la data primirii cererii sau a reclamaţiei, indiferent dacă soluţia este favorabilă sau
nefavorabilă.
(3) În situaţia în care aspectele sesizate prin petiţia salariatului necesită o cercetare mai
amănunţită, angajatorul poate prelungi termenul cu cel mult 15 zile.
Art. 34. (1) Salariaţii nu pot formula două petiţii privitoare la aceeaşi problemă.
(2) În situaţia în care un salariat adresează în aceeaşi perioadă de timp mai multe petiţii, cu
acelaşi obiect, acestea se vor conexa, salariatul urmând să primească un singur răspuns.
(3) Dacă, după trimiterea răspunsului, se primeşte o nouă petiţie cu acelaşi conţinut sau care
priveşte aceeaşi problemă, aceasta se clasează la numărul iniţial, făcându-se menţiune că sa
răspuns.
CAPITOLUL X
Art. 35. Prezentul regulament intră în vigoare începând de la data de 15.04.2003... .
Art. 36. Modificarea sau completarea prezentului regulament se va efectua ori de câte ori
necesităţile mai bunei organizări a activităţii sau îmbunătăţirii disciplinei muncii impun.
Art. 37. Regulamentul de faţă va fi adus la cunoştinţă salariaţilor prin grija angajatorului şi se
afişează la sediul societăţii

ADMINISTRATOR
Dan-
http://schimbativiata.webs.com/

niculceaa
Mesaje: 130
Membru din: Sâm Dec 01, 2007 12:00 am

Re: regulament intern

#19 Mesaj de niculceaa »

si totusi care este diferenta intre ROI si RI?
O societate mica cu 9 angajati ce regulament trebuie sa faca? regulament de ordine interna sau regulament intern?

eugen01
Mesaje: 7020
Membru din: Mar Sep 02, 2008 12:00 am
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: regulament intern

#20 Mesaj de eugen01 »

Codul Muncii Titlul XI

CAPITOLUL 1 - Regulamentul intern
Art. 257. [întocmirea]
Regulamentul intern se întocmeşte de către angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz.
Art. 258. [elemente de conţinut]
Regulamentul intern cuprinde cel puţin următoarele categorii de dispoziţii:
a) reguli privind protecţia, igiena şi securitatea în muncă în cadrul unităţii;
b) reguli privind respectarea principiului nediscriminării şi al înlăturării oricărei forme de încălcare a demnităţii;
c) drepturile şi obligaţiile angajatorului şi al salariaţilor;
d) procedura de soluţionare a cererilor sau reclamaţiilor individuale ale salariaţilor;
e) reguli concrete privind disciplina muncii în unitate;
f) abaterile disciplinare şi sancţiunile aplicabile;
g) reguli referitoare la procedura disciplinară;
h) modalităţile de aplicare a altor dispoziţii legale sau contractuale specifice.
Art. 259. [informarea salariaţilor]
(1) Regulamentul intern se aduce la cunoştinţă salariaţilor prin grija angajatorului şi îşi produce efectele faţă de salariaţi din momentul încunoştinţării acestora.
(2) Obligaţia de informare a salariaţilor cu privire la conţinutul regulamentului intern trebuie îndeplinită de angajator.
(3) Modul concret de informare a fiecărui salariat cu privire la conţinutul regulamentului intern se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau, după caz, prin conţinutul regulamentului intern.
(4) Regulamentul intern se afişează la sediul angajatorului. Art. 260. [modificarea]
Orice modificare ce intervine în conţinutul regulamentului intern este supusă procedurilor de informare prevăzute la art. 259.
]Art. 261. [controlul legalităţii]
(1) Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.
(2) Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate potrivit alin. (1).
Art. 262. [obligativitatea]
(1) Întocmirea regulamentului intern la nivelul fiecărui angajator se realizează în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului cod.
(2) În cazul angajatorilor înfiinţaţi după intrarea în vigoare a prezentului cod, termenul de 60 de zile prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data dobândirii personalităţii juridice.

ROI = Regulament de Ordine Interioara(cred ca nu e cazul sa subliniez existenta Registrului Operatorilor Intarcomunitari!)
RI = Regulament Intern
ROF = Regulament de Organizare Functionare.

Denumirea de RI, apare clar in Codul muncii, ROI e un efect ala aparitiilor standardelor de managementul calitatii iso9001.Pe scurt ROI=RI.

lunguc
Mesaje: 2
Membru din: Joi Feb 10, 2011 12:00 am

Re: regulament intern

#21 Mesaj de lunguc »

Pentru a fii la curent cu toate modificarile care apar si pentru a descarca tot ceea ce este noi in materie de formulare si legislatie puteti accesa situl www.contabilexpert.ro , gasiti acolo si acte aditionale si regulament intern si noul contract de munca si tot ce va mai intereseaza.Spor la descarcat si la traba.

Avatar utilizator
balazse
Mesaje: 24109
Membru din: Vin Iun 20, 2008 12:00 am
Localitate: Satu Mare

Re: regulament intern

#22 Mesaj de balazse »

Acum daca ai vrut sa faci "rating" la site ii bun postarea, in rest nimic din ceea ce ai mentionat nu se gaseste.

dragans980
Mesaje: 164
Membru din: Vin Iul 03, 2009 12:00 am

Re: regulament intern

#23 Mesaj de dragans980 »

Buna seara.
Va rog daca puteti sa ma ajutati cu un model de ROF ( intr.mica cu 2 salariati). Am R.I dar am nevoie si de Reg. de Organiz. si Funct.prin care sa stabilesc organigrama firmei.
Cu multumiri.

Scrie răspuns