


REGULAMENT DE ORDINE
INTERIOARA
C U P R I N S
CAPITOLUL I - DISPOZITII GENERALE 1
CAPITOLUL II - DREPTURILE SI OBLIGATIILE PARTILOR 3
CAPITOLUL III - NORME DE IGIENĂ SI DE SECURITATEA MUNCII 5
CAPITOLUL IV - DISCIPLINA MUNCII SI RĂSPUNDEREA DISCIPLINARĂ (SANCTIUNI) 6
CAPITOLUL V - RECOMPENSE 7
CAPITOLUL VI - DISPOZITII FINALE 7
CAPITOLUL I - DISPOZITII GENERALE
Art.1 Regulamentul de Ordine Interioară, stabileşte dispoziţii referitoare la organizarea si disciplina muncii în cadrul SC SEVSEL SRL, în conformitate cu prevederile Codului Muncii - Legea nr.53/2003 şi cele ale legislaţiei în domeniu.
Art.2 Salariaţii SC SEVSEL SRL au obligaţia să respecte regulile generale privind organizarea muncii, disciplina si toate celelalte dispoziţii ale prezentului regulament.
Art.3 Regulamentul se aplică tuturor salariaţilor angajaţi cu contract de muncă, denumiţi în continuare personalul SC.SEVSEL SRL, precum si persoanelor detaşate sau care efectuează stagii de practică în cadrul SC SEVSEL SRL.
Art.4 Prezentul Regulament cuprinde norme referitoare la:
1. Organizarea muncii, drepturile si obligaţiile personalului;
2. Norme de igienă si de securitate a muncii;
3. Disciplina muncii si răspunderea disciplinară.
Art.5 Dispoziţiile prezentului Regulament pot fi completate prin decizii interne de serviciu, privind organizarea si disciplina muncii, emise de administratorul SC.SEVSEL SRL
1. ORGANIZAREA MUNCII
Art.6 Durata timpului de lucru este de 8 ore efectiv pe zi si 40 ore pe săptămână sau 2 ore efectiv pe zi si 10 ore pe saptamana (dupa caz) si este valabilă pentru tot personalul SC SEVSEL SRL, indiferent de funcţia ocupată.
Art.7 (1) Programul zilnic de lucru începe la ora 800 si se termină la ora 1600, pentru personalul angajat cu o norma de lucru de 8 ore pe zi.
(2) Programul de lucru prevăzut la alin.(1) este obligatoriu pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea la sediul SC.SEVSEL SRL, la punctele teritoriale sau pe teren.
(3) Activitatea specifica fiecarui angajat, se poate desfăşura si în afara orelor de program stabilite la alin.(1), in functie de activitatiile pe care firma le desfasoara, cu o informare prealabila a angajatilor.
(4) Conducerea SC.SEVSEL SRL are dreptul, respectând legislaţia în vigoare, să modifice programul de lucru în funcţie de necesităţile companiei.
Art.8 Orele suplimentare pot fi efectuate de personalul companiei, în cazurile si condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.
Art.9 (1) Evidenta prezentei la serviciu se tine pe fiecare punct de lucru sau stand în parte, pe baza condicii de prezentă, în care personalul va semna zilnic, la începutul si sfârşitul programului de lucru.
(2) În cazul în care angajatul întârzie sau absenteaza de la locul de munca si acest lucru se datoreaza unor situaţii neprevăzute sau a unor motive independente de voinţa angajatului (boală, accident, etc.) salariatul are obligaţia de a informa in scris, în următoarele două zile lucrătoare, pe administratorul SC.SEVSEL SRL.
Art.10 (1) Angajatii companiei SC.SEVSEL SRL pot fi învoiti să lipsească de la serviciu, în interes personal un număr de maxim 4 ore în cursul unei zile.
(2) Biletul de voie se întocmeşte de administrator si va cuprinde menţiunea că angajatul pleacă în interes personal motivat, data, ora când începe învoirea si durata acesteia.
(3) Administratorul SC.SEVSEL SRL sau persoana desemnata de acesta va tine evidenta învoirilor efectuate lunar de fiecare persoană în parte si va scădea durata acestora din programul normal de lucru cu reducerea corespunzătoare a drepturilor salariale.
Art.11 SC.SEVSEL SRL poate acorda, potrivit legii, concedii pentru studii si fără plată la cererea celor interesaţi.
Art.12 (1) Programarea concediilor de odihnă se face la sfârşitul fiecărui an pentru anul viitor. Propunerile de programare a concediilor se fac de catre fiecare angajat in parte si se aprobă de administratorul companiei.
(2) Ordinea efectuării concediilor de odihnă va fi stabilită eşalonat în tot cursul anului, ţinându-se seama de buna desfăşurare a activităţii dar si de interesele personalului.
Art.13 Administratorul SC.SEVSEL SRL va tine evidenta întârzierilor, învoirilor, a concediilor de boală, de studii si fără plată si separat, a concediilor de odihnă.
2. NORME GENERALE DE CONDUITA PROFESIONALA A SALARIATILOR DIN CADRUL SC.SEVSEL SRL
Art.14 În exercitarea atribuţiilor de serviciu, salariaţii SC.SEVSEL SRL au obligaţia de a avea un comportament profesionist si corectitudine in promovarea produselor companiei.
Art.15 Salariaţii SC.SEVSEL SRL au obligaţia ca, prin actele si faptele lor, să respecte Constituţia, legile tării si să acţioneze pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor legale, în conformitate cu atribuţiile care le revin, cu respectarea eticii profesionale.
Art.16 (1) Salariaţii SC.SEVSEL SRL au obligaţia de a apăra în mod loial prestigiul companiei, precum si de a se abţine de la orice act ori fapt care poate produce prejudicii imaginii sau intereselor legale ale acestei entitati.
(2) Salariaţilor SC.SEVSEL SRL le este interzis:
a. să exprime în public aprecieri neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea SC.SEVSEL SRL, cu politicile si strategiile acesteia ori cu proiectele de dezvoltare;
b. să facă aprecieri neautorizate în legătură cu litigiile aflate în curs de soluţionare si în care SC.SEVSEL SRL are calitatea de parte;
c. să dezvăluie informaţii care nu au caracter public, în alte condiţii decât cele prevăzute de lege, dacă nu sunt abilitaţi în acest sens;
d. să nu dezvăluie informaţiile la care au acces în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, dacă această dezvăluire este de natură să atragă avantaje necuvenite ori să prejudicieze imaginea sau drepturile SC.SEVSEL SRL;
(3) Prevederile alin.(2) se aplică si după încetarea raportului de munca, pentru o perioadă de inca 3 ani.
(4) Dezvăluirea informaţiilor care nu au caracter public sau remiterea documentelor care conţin asemenea informaţii, la solicitarea reprezentanţilor unei autorităţi ori instituţii publice, este permisă numai cu acordul administratorului SC.SEVSEL SRL.
Art.17 (1) În relaţiile interpersonale ale angajatilor SC.SEVSEL SRL, precum si cu alte persoane fizice sau juridice, angajatii sunt obligaţi să aibă un comportament bazat pe respect, bună-credinţă, corectitudine si amabilitate.
(2) Angajatii au obligaţia de a nu aduce atingere onoarei, reputaţiei si demnităţii persoanelor din cadrul SC.SEVSEL SRL, precum si persoanelor cu care intră în legătură în exercitarea sarcinilor de serviciu, prin:
a. întrebuinţarea unor expresii jignitoare;
b. dezvăluirea unor aspecte ale vieţii private;
c. formularea unor sesizări sau plângeri calomnioase.
(2) Salariaţii SC.SEVSEL SRL au obligaţia să folosească timpul de lucru, precum si bunurile aparţinând companiei, exclusiv pentru desfăşurarea activităţilor aferente atribuţiilor de serviciu stabilite.
CAPITOLUL II - DREPTURILE SI OBLIGATIILE PARTILOR
Art.18 Personalul SC.SEVSEL SRL, are următoarele drepturi:
a. să i se asigure stabilitate în muncă, raportul de serviciu sau de muncă, neputând să înceteze sau să fie modificat decât în cazurile prevăzute de lege;
b. să beneficieze de condiţii corespunzătoare de muncă, de protecţia muncii, de indemnizaţie de asigurări sociale în cazul pierderii temporare a capacităţii de muncă, de pensie si de alte drepturi de asigurări sociale prevăzute de lege;
c. să primească pentru activitatea depusă drepturile salariale stabilite potrivit legii, în raport cu pregătirea profesională, activitatea depusă si importanta acesteia;
d. să se asocieze în condiţiile legii, în sindicate sau organizaţii profesionale având ca scop reprezentarea intereselor profesionale, promovarea pregătirii profesionale;
e. să-si exercite în condiţiile legii, dreptul la grevă;
f. să li se asigure repaus săptămânal si concediu de odihnă anual plătit, în condiţiile legii;
g. să beneficieze de concediu de studii sau fără plată, în condiţiile legii;
h. să primească sprijin si înlesniri pentru îmbunătăţirea pregătirii profesionale;
i. să beneficieze de egalitate de şanse si tratament conform legii;
Art.19 (1) Personalul SC.SEVSEL SRL are obligaţia de a respecta ordinea si disciplina la locul de muncă, de a îndeplini toate sarcinile de serviciu ce îi revin potrivit fisei postului, contractului individual de muncă si dispoziţiilor date de administratorul companiei;
(2) Principalele obligaţii ale salariaţilor din cadrul SC.SEVSEL SRL sunt:
a. să-si îndeplinească cu profesionalism, imparţialitate si în conformitate cu legea îndatoririle de serviciu;
b. să se abţină de la orice faptă care ar putea să aducă prejudicii activităţii SC.SEVSEL SRL;
c. să respecte normele de conduită profesională si civică prevăzute de lege;
d. să respecte programul de lucru stabilit si să folosească cu eficientă timpul de muncă;
e. să respecte ordinea si disciplina la locul de muncă, să manifeste colegialitate si tolerantă în relaţii cu colegii de serviciu;
f. să execute întocmai si la timp obligaţiile de serviciu ce le revin si să cunoască bine produsele ce le promoveaza;
g. să păstreze secretul de serviciu si confidenţialitate, în legătură cu faptele, informaţiile sau documentele de care iau cunoştinţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu;
h. să se prezinte la serviciu în stare corespunzătoare îndeplinirii în bune condiţii a sarcinilor ce le revin;
i. să-si perfecţioneze pregătirea profesională, să participe nemijlocit la şedinţele profesionale sau cursurile organizate de companie în acest scop;
a. să respecte normele de protecţie a muncii si de prevenire a incendiilor sau a oricăror altor situaţii care ar putea pune în primejdie clădirile, viata si integritatea corporală a sa sau a altor persoane;
b. să respecte regulile de acces în companie, să ia măsuri de îndepărtare a oricăror persoane, dacă prezenta acestora ar putea provoca pericol pentru siguranţa sau funcţionarea normală a SC.SEVSEL SRL;
c. să înştiinţeze administratorul companiei de îndată ce au luat cunoştinţă de existenta unor greutăţi sau lipsuri;
d. să cunoască conţinutul actelor normative, regulamentelor si al oricăror altor dispoziţii cu caracter normativ în legătură cu atribuţiile si sarcinile de serviciu, referitoare la activitatea desfăşurată, conformându-se acestora întocmai;
e. să se abţină în exercitarea atribuţiilor ce îi revin de la exprimarea sau manifestarea publică a convingerilor lor politice, să nu favorizeze vreun partid politic si să nu participe la activităţi politice în timpul programului de lucru;
f. să rezolve în termenele stabilite de către administratorul companiei, lucrările repartizate;
g. să nu introducă, distribuie si să nu consume băuturi alcoolice sau substanţe halucinogene în cadrul companiei;
h. să respecte întocmai prevederile legale privind circuitul documentelor în cadrul SC.SEVSEL SRL.
Art.20 (1) SC SEVSEL SRL are, în principal, următoarele drepturi:
a. să stabilească organizarea şi funcţionarea unităţii;
b. să stabilească atribuţiile corespunzătoare pentru fiecare salariat, în condiţiile legii;
c. să dea dispoziţii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalităţii lor;
d. să exercite controlul asupra modului de îndeplinire a sarcinilor de serviciu;
e. să constate săvârşirea abaterilor disciplinare şi să aplice sancţiunile corespunzătoare, potrivit legii şi regulamentului intern.
(2) SC SEVSEL SRL în revin, în principal, următoarele obligaţii:
a. să informeze salariaţii asupra condiţiilor de muncă şi asupra elementelor care privesc desfăşurarea relaţiilor de muncă;
b. să asigure permanent condiţiile tehnice şi organizatorice avute în vedere la elaborarea normelor de muncă şi condiţiile corespunzătoare de muncă;
c. să acorde salariaţilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din contractele individuale de muncă;
d. să comunice periodic salariaţilor situaţia economică şi financiară a unităţii;
e. să se consulte cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor în privinţa deciziilor susceptibile să afecteze substanţial drepturile şi interesele acestora;
f. să plătească toate contribuţiile şi impozitele aflate în sarcina sa, precum şi să reţină şi să vireze contribuţiile şi impozitele datorate de salariaţi, în condiţiile legii;
g. să înfiinţeze registrul general de evidenţă a salariaţilor şi să opereze înregistrările prevăzute de lege;
h. să elibereze, la cerere, toate documentele care atestă calitatea de salariat a solicitantului;
i. să asigure confidenţialitatea datelor cu caracter personal ale salariaţilor.
CAPITOLUL III - NORME DE IGIENĂ SI DE SECURITATEA MUNCII
Art.21 (1) Fiecare salariat are obligaţia să asigure aplicarea măsurilor referitoare la securitatea si sănătatea sa in munca, precum si a celorlalţi salariaţi.
(2) Pentru desfăşurarea activităţii în condiţii de securitate si sănătate, personalul are următoarele obligaţii:
a. să îşi însuşească si să respecte normele si instrucţiunile de protecţia muncii si măsurile de aplicare a acestora;
b. să desfăşoare activitatea în aşa fel încât să nu se expună la pericol de accidentare sau îmbolnăvire profesională, atât persoana proprie cât si a colegilor;
c. să aducă la cunoştinţă conducătorilor orice defecţiune tehnică sau altă situaţie care constituie un pericol de accidentare sau îmbolnăvire profesională;
d. să utilizeze corect echipamentele tehnice din dotarea instituţiei;
e. să nu procedeze la deconectarea, schimbarea sau mutarea arbitrară a dispozitivelor de securitate a echipamentelor tehnice;
(3) Pentru desfăşurarea activităţii în condiţii de securitate si sănătate, conducerea are următoarele obligaţii:
a. să asigure si să controleze cunoaşterea si aplicarea de către toţi angajaţii a prevederilor legale în domeniul protecţiei muncii;
b. să asigure cercetarea si evidenta accidentelor de muncă si a accidentelor uşoare suferite de personal;
c. să asigure materialele igienico-sanitare specifice activităţii desfăşurate;
Art.22 (1) În caz de evenimente deosebite, de accidente la locul de muncă, fiecare salariat va informa de urgentă administratorul companiei.
(2) Toate accidentele survenite în timpul serviciului mai ales cele cu consecinţe grave, vor fi imediat aduse la cunoştinţa administratorului companiei.
(3) Aceleaşi reguli vor fi respectate si în cazul accidentelor survenite pe traseul domiciliu - loc de muncă si invers.
Art.23 (1) Pentru a asigura securitatea la locul de muncă, salariaţii SC.SEVSEL SRL au următoarele obligaţii:
a. salariaţii răspund pentru respectarea normelor de igienă si de tehnica securităţii muncii;
b. fumatul este permis numai în locurile special stabilite si semnalizate corespunzător, fără a fi afectată buna desfăşurare a activităţii companiei;
c. se interzice păstrarea, distribuirea sau vânzarea de substanţe sau medicamente al căror efect pot produce dereglări comportamentale, în incinta companiei sau in mijloacele auto ale acesteia;
d. se interzice introducerea, distribuirea sau înlesnirea introducerii băuturilor alcoolice în incinta companiei sau in mijloacele auto ale acesteia.
CAPITOLUL IV - DISCIPLINA MUNCII SI RĂSPUNDEREA DISCIPLINARĂ (SANCTIUNI)
Art.24 (1) Orice acţiune sau inacţiune, săvârşită cu vinovăţie de către personalul companiei, prin care au fost încălcate îndatoririle de serviciu, normele de conduită profesională si civică prevăzute de lege, regulamentul de ordine interioară, contractul individual de muncă sau dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici, constituie abatere disciplinată si se sancţionează conform prevederilor prezentului regulament.
(2)Constituie abatere disciplinară următoarele fapte:
a. întârzierea sistematică în efectuarea lucrărilor;
b. neglijenta repetată în rezolvarea lucrărilor;
c. desfăşurarea altor activităţi decât cele stabilite prin fisa postului în timpul orelor de program;
d. refuzul nejustificat de a îndeplini sarcinile si atribuţiile de serviciu;
e. lipsa nemotivată de la serviciu sau întârzierea repetată de la serviciu;
f. părăsirea sediului companiei, a punctului de lucru sau a standurilor de vanzare în timpul orelor de program fără aprobarea conducatorului de grup sau a administratorului companiei;
g. manifestări care aduc atingere prestigiului companiei;
h. orice alte fapte considerate abateri disciplinare prin prezentul regulament;
Art.25 În raport cu gravitatea abaterii disciplinare comise, sancţiunile disciplinare ce se aplică personalului sunt:
a. avertismentul scris;
b. suspendarea contractului individual de muncă pentru o perioadă ce nu poate depăşi 10 zile lucrătoare;
c. retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;
d. reducerea salariului de bază pe o durată de 1 - 3 luni cu 5 - 10%;
e. reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1 - 3 luni cu 5 - 10%;
f. desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Art.26 Constatarea, cercetarea, aplicarea si contestarea sancţiunilor disciplinare se face, potrivit prevederilor Codului Muncii (L.53/2003).
Art.27 Răspunderea materială, contravenţională si penală a personalului SC.SEVSEL SRL, survine conform legislaţiei în vigoare.
CAPITOLUL V – RECOMPENSE
Art.28 Personalul SC.SEVSEL SRL care îşi îndeplineşte la timp si în bune condiţii atribuţiile si sarcinile ce le revin si au o conduită ireproşabilă, pot fi recompensaţi în condiţiile prevăzute de lege.
CAPITOLUL VI - DISPOZITII FINALE
Art.29 Prezentul regulament se completează cu prevederile legislaţiei în vigoare privind organizarea muncii, drepturile si obligaţiile pârtilor, igiena si securitatea muncii, disciplina muncii si răspunderea disciplinară, civilă si penală.
Art.30 (1) Prezentul regulament intră în vigoare cu data de 21 iulie 2005, respectarea lui fiind obligatorie pentru tot personalul SC.SEVSEL SRL.
(2) Prezentul regulament a fost adus la cunoştinţa personalului prin informare si prin afişare la sediul SC.SEVSEL SRL.
administrator
---------------------------------------------------------------------