OUG 58/2010 - modificata
-
Re: OUG 58/2010 - modificata
Pentru luna iulie n-am depus declaratiile la pensii si somaj si nici banii nu le-am dat. Mai e cazul?
Nu. cel putin in judetul Hrghita de azi deja nu au preluat declaratiile nici pentru luna iulie.
Astazi am trecut pe la Casa de Pensii Bv si mi-au comunicat ca cei ce au depus declaratia de asigurare pe luna iulie (ma refer la PFA altele decat drepturi de autor) trebuie sa plateasca si pe august.Ce sa mai intelegem?
Pana la urma PFA-urile trebuie sa depuna declaratiile cas si somaj ptr august? oug 82 zice pt veniturile incepand cu 10 sept
Eu vă dau un sfat: nu depuneți.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Dar ce fac cei care au depus?
Azi m-am cam enervat pe doamna de la somaj.
O intreb daca PFA-urile trebuie sa depuna sau nu declaratiile si sa plateasca, la care imi zice ca "da!", iar eu zic "dar s-a modificat ordinul 58/2010 prin 82/2010".
Si incep sa ii zic ca activitatile independente nu sunt deja considerate "venituri de natura profesionala".
"Venituri de natura profesionala" sunt veniturile rezultate din activităţi profesionale desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului civil.
La care sta si se gandeste si imi zice ca si atunci trebuie deoarece in ordinul 58/2010 nu s-a modificat:
Iar eu ii tot repetam ce reprezinta "venituri de natura profesionala", la care imi raspunde "atunci faceti ce doriti, daca oricum nu vreti sa ma credeti".
Adica mergi frumos si dovedesti cu un act normativ ca ai dreptate si tot nu reuseste omul sa o lamureasca.
Azi m-am cam enervat pe doamna de la somaj.
O intreb daca PFA-urile trebuie sa depuna sau nu declaratiile si sa plateasca, la care imi zice ca "da!", iar eu zic "dar s-a modificat ordinul 58/2010 prin 82/2010".
Si incep sa ii zic ca activitatile independente nu sunt deja considerate "venituri de natura profesionala".
"Venituri de natura profesionala" sunt veniturile rezultate din activităţi profesionale desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului civil.
La care sta si se gandeste si imi zice ca si atunci trebuie deoarece in ordinul 58/2010 nu s-a modificat:
adica nu este trecut la exceptii.(2) Nu constituie venituri de natura profesionala in interesul alin.(1) următoarele:
a) veniturile din cedarea folosinţei bunurilor;
b) veniturile din investiţii;
c) veniturile din pensii;
d) veniturile din activităţi agricole;
e) veniturile din premii si din jocuri de noroc;
f) veniturile din transferul proprietarilor imobiliare;
g) venituri din vânzarea bunurilor în regim de consignaţie.
h) veniturile din alte surse, definite conform art.78 alin. (1) lit. a) – d) şi alin. (2) din
Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările si completările ulterioare.
Iar eu ii tot repetam ce reprezinta "venituri de natura profesionala", la care imi raspunde "atunci faceti ce doriti, daca oricum nu vreti sa ma credeti".

Adica mergi frumos si dovedesti cu un act normativ ca ai dreptate si tot nu reuseste omul sa o lamureasca.
Pe site-ul AMOFM Bucuresti a aparut un comunicat :
"Facem precizarea ca prevederile OUG 58/2010 sunt in vigoare pana la data de 10.09.2010." Asa ca PFA-urile depun declaratii si platesc si pt august si pt fractia din sept.Ce ziceti?
"Facem precizarea ca prevederile OUG 58/2010 sunt in vigoare pana la data de 10.09.2010." Asa ca PFA-urile depun declaratii si platesc si pt august si pt fractia din sept.Ce ziceti?
Eu zic să nu vă stresați. Există atât de multe argumente legale, pentru a nu depune, încât nu e un capăt de țară dacă nu se depun.
un somer are un ii =vanzare cu amanuntul dar de la infiintare veniturile din vanzari sunt mai mici decat cheltuielile pt ca nu prea merge magazinul , legat de o 58 ce trebuie sa faca acest ii = somer ? mai are inca somaj pina in ian 2011. ca de la somaj nu s-a scos pt ca nu beneficiaza inca de venituri de pe urma infiintarii si functionarii ii ului , a a vut el ceva bani pusi deoparte si si-a deschis magazinul pe ii ,,,?
A>
Off topic:
IV. somer - persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este in cautarea unui loc de munca de la varsta de minimum 16 ani si pana la indeplinirea conditiilor de pensionare;
b) starea de sanatate si capacitatile fizice si psihice o fac apta pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare;
d) este disponibila sa inceapa lucrul in perioada imediat urmatoare, daca s-ar gasi un loc de munca.
(L76/2002 art.5)
Ca si I.I. nu cred ca indeplineste conditia de cumulare (pct.d).
Off topic:
IV. somer - persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este in cautarea unui loc de munca de la varsta de minimum 16 ani si pana la indeplinirea conditiilor de pensionare;
b) starea de sanatate si capacitatile fizice si psihice o fac apta pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare;
d) este disponibila sa inceapa lucrul in perioada imediat urmatoare, daca s-ar gasi un loc de munca.
(L76/2002 art.5)
Ca si I.I. nu cred ca indeplineste conditia de cumulare (pct.d).
Sigur nu îndeplinește condiția respectivă.
Și riscul de a fi prins și de a i se cere banii înapoi este destul de mare.
Și riscul de a fi prins și de a i se cere banii înapoi este destul de mare.
-
Situatia de la Casa de Pensii Galati referitoare la PFA:
Mi-au facut calculul si mi-au luat banii pentru lunile iulie,august si 10 zile din septembrie motivat de faptul ca aceasta este perioada in care se aplica OUG 58.
Desi intr-o circulara a CNPAS se mentiona ca PFA-urile vor depune o noua declaratie conform Lg.19/2000, cei de la Galati au precizat ca dupa 10 septembrie ramine in vigoare declaratia initiala (cf.Lg.19).
Mi-au facut calculul si mi-au luat banii pentru lunile iulie,august si 10 zile din septembrie motivat de faptul ca aceasta este perioada in care se aplica OUG 58.
Desi intr-o circulara a CNPAS se mentiona ca PFA-urile vor depune o noua declaratie conform Lg.19/2000, cei de la Galati au precizat ca dupa 10 septembrie ramine in vigoare declaratia initiala (cf.Lg.19).
pentru cenzori retin somaj ?
Întrebarea nu este formulată corect. Nu funcția pentru care este plătit contează ci contractul în baza căruia se plătește o persoană.
Va rog sa ma lamuriti in legatura cu interpretarea textului OUG (nu mai stiu care , dar sa o consideram pe cea din urma 82/2010, desi am o astfel de situatie in luna august si intra sub incidenta OUG 58/2010) atunci cand se refera la activitati desfasurate "ocazional" : din punctul cui de vedere - al beneficiarului de venit sau al platitorului ? Avand in vedere OUG 82/2010, unde obligatia retinerii si platii contributiilor sociale revine platitorului de venit, eu ca platitor cum interpretez acest "ocazional, sporadic" : ca omul a prestat la mine o data in an ? Ori ii iau un interviu inaintea platii si aflu daca a mai obtinut in cursul anului si alte venituri profesionale la alte societati ?
Dar daca in cursul unui an aceeasi persoana are doua conventii civile la acelasi angajator , dar pentru prestatii diferite : ex. luna iunie - asigura sonorizare la un eveniment cultural, luna august - imprima CD-uri audio pt o lansare de CD ? Mentionez ca persoana este angajata cu CIM la un alt angajator, iar aceste prestatii le efectueaza ca persoana fizica (nu PFA)- pe baza de conventie civila. Pot fi considerate activitati diferite ? Si fiecare in parte ocazionala ?
Si ca veni vorba de retinerea contributiei la fondul de somaj cenzorilor, daca acestia sunt numiti prin hotararea Consiliului de Administratie (in cazul unui ONG) deci nu au CIM si nici conventie civila la institutie - dar este angajat cu CIM in alta parte, datoreaza aceasta contributie ? Eu consider ca nu, dar ...ati vazut ce probleme am ridicat mai sus, mai pot avea incredere in mine ?
Dar daca in cursul unui an aceeasi persoana are doua conventii civile la acelasi angajator , dar pentru prestatii diferite : ex. luna iunie - asigura sonorizare la un eveniment cultural, luna august - imprima CD-uri audio pt o lansare de CD ? Mentionez ca persoana este angajata cu CIM la un alt angajator, iar aceste prestatii le efectueaza ca persoana fizica (nu PFA)- pe baza de conventie civila. Pot fi considerate activitati diferite ? Si fiecare in parte ocazionala ?
Si ca veni vorba de retinerea contributiei la fondul de somaj cenzorilor, daca acestia sunt numiti prin hotararea Consiliului de Administratie (in cazul unui ONG) deci nu au CIM si nici conventie civila la institutie - dar este angajat cu CIM in alta parte, datoreaza aceasta contributie ? Eu consider ca nu, dar ...ati vazut ce probleme am ridicat mai sus, mai pot avea incredere in mine ?