OUG 58/2010 - modificata
Re: OUG 58/2010 - modificata
Din punct de vedere al plătitorului, ar fi logic. Din păcate însă, nu este explicat ce înseamnă ocazional.
Cel mai bine ar fi să cereți punctul de vedere al celor de la ministerul muncii.
Ordonanța se aplică numai pentru 2 categorii de venituri: pentru drepturi de autor și pentru cele obținute din convenții civile, contract, adică veniturile de la art.52 alin.1 lit.a, d din codul fiscal.
Orice persoană ce plătește un venit ce se încadrează în cele două categorii, aplică această ordonanță.
Cel mai bine ar fi să cereți punctul de vedere al celor de la ministerul muncii.
Ordonanța se aplică numai pentru 2 categorii de venituri: pentru drepturi de autor și pentru cele obținute din convenții civile, contract, adică veniturile de la art.52 alin.1 lit.a, d din codul fiscal.
Orice persoană ce plătește un venit ce se încadrează în cele două categorii, aplică această ordonanță.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Re: OUG 58/2010 - modificata
Nici cei de la Ministerul Muncii nu o sa lamureasca ce inseamna "ocazional", deja am incercat.
Re: OUG 58/2010 - modificata
Ai întrebat direct la minister, sau la ghișeu, pe cei ce preiau declarații 

Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Re: OUG 58/2010 - modificata
3.Similar celor două situații s-ar pune problema și dacă pensionarul și salariatul ar obține venituri din drepturi de autor, cu excepția cazului în care salariatul obține venit ocazional din drepturi de autor, dar cu aplicarea regulilor specifice determinării venitului impozabil în aceste situații
Cazul I – pesionar obtine venituri din drepturi de autor 1000 lei și face plătitorului, dovada faptului că este pensionar
Lista de plată va fi:
Venit brut = 1000 lei
Cota forfetară 20% = 200 lei
Venit impozabil = (1000-200) = 800
Impozit 16% = 800 x 16% = 128 lei
Rest de plată = 1000-128 = 872 lei
Cazul II – salariatul unei societăți scrie un articol pentru un ziar, motiv pentru care primește de la editorul acelui ziar venituri din drepturi de autor. Este singurul articol scris de acesta și plătitorul consideră în această situație că venitul este ocazional. În această situație nu se datorează contribuțiile individuale. Se va proceda similar cazului I.
Aici v-as ruga sa faceti niste precizari :
inteleg ca lista de plata este intocmita de platitorul de venit care aplica cota de 16 % impozit final - incadrandu-l in categoria „Venituri din alte surse” art. 78 din CF ?
In acest caz , societatea in calitate de platitor de venituri nu are obligatia de a calcula, retine si vira un impozit in cota de 16% aplicat la venitul brut platit de acesta, in temeiul art. 79 din Codul fiscal ?
Ce parere aveti ca trebuie sa fac o astfel de lista pt un pensionar pt venit ocazional din drepturi de autor si nu mai stiu cum e bine ?
Re: OUG 58/2010 - modificata
Pentru contribuțiile individuale baza de calcul este venitul brut diminuat cu cota de cheltuieli forfetare.
Pentru impozit, intr-adevăr, e venitul brut, indiferent că se impun cu 10% sau că se impun cu 16%.
Am corectat.
Pentru impozit, intr-adevăr, e venitul brut, indiferent că se impun cu 10% sau că se impun cu 16%.
Am corectat.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Re: OUG 58/2010 - modificata
Am sunat si la ministertomac scrie:Ai întrebat direct la minister, sau la ghișeu, pe cei ce preiau declarații

De altfel "neoficial" cei de la minister interpreteaza momentan acele contracte de prestari servicii a PFA-urilor ca si "contracte incheiate conform Codului Civil" si astfel ei vor trebui sa plateasca doar ca va retine platitorul de venit, precum vor aparea in declaratia de cas si somaj.
La intrebarea "cum se va introduce CUI-ul pe declaratie" au spus pai ca exista "CUI/CNP", si i-am atras atentia ca acesta exista doar la angajator si nu la asigurat si au zis ca vor verifica si o sa faca un comunicat de presa pentru lamurirea situatiei dupa ce s-au lamurit si ei intre departamente.
Re: OUG 58/2010 - modificata
Uite de ce în astfel de cazuri o reducere de 25% a salariului este puțin. La o astfel de gândire, total lipsită de logică, o reducere de 75% ar fi justificată. Astfel de persoane ar trebui să întrebe niște juriști buni, înainte de a răspunde ceva.
Niște idioți.Și se străduie să o și demonstreze.
Niște idioți.Și se străduie să o și demonstreze.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Re: OUG 58/2010 - modificata
Precizari privind aplicarea prevederilor OUG nr. 58/2010, modificata prin OUG nr. 82/2010
sursa: http://www.cnpas.org/
În vederea aplicării unitare a prevederilor art.III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, modificate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.82/2010, vă transmitem următoarele precizări:
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.82/2010 pentru modificarea art.7 alin.(1), pct. 2, sbpct 2.1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi pentru modificarea art.III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, s-a publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.638 din 10 septembrie 2010.
A. (1) Fac obiectul prevederilor art.III din OUG nr.58/2010, modificate prin OUG nr.82/2010:
a) persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi drepturi conexe:
a.1.) cu regularitate:
a.1.1.) în mod exclusiv;
a.1.2.) împreună cu venituri de natură salarială.
a.2.) ocazional:
a.2.1.) în mod exclusiv;
a.2.2.) împreună cu venituri de natură salarială.
b) persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului civil, indiferent de periodicitatea realizării acestor venituri, în mod exclusiv sau nu.
(2) Persoanele prevăzute la alin.(1) au obligaţia, pentru veniturile realizate, de a plăti contribuţia individuală de asigurări sociale.
(3) Persoanele prevăzute la alin.(1) lit.a.2.2, fac excepţie de la obligativitatea achitării contribuţiei individuale de asigurări sociale, pentru veniturile profesionale realizate, altele decât cele salariale.
(4) Baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale, pentru persoanele prevăzute la alin.(1), o reprezintă venitul brut diminuat cu cota de cheltuială forfetară prevăzută la art. 50 alin. (1) lit. a) sau după caz, art. 50 alin.(2) lit. a) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul drepturilor de autor şi a celor conexe, respectiv, venitul brut, pentru veniturile din activitatea desfăşurată în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil. Baza de calcul, în decursul unei luni calendaristice, nu poate fi mai mare decât echivalentul a cinci salarii medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
(5) Pentru anul 2010, salariul mediu brut prevăzut la alin.(4) este de 1836 lei.
(6) Fac excepţie de la prevederile alin.(4), referitoare la plafonul maxim la care se datorează contribuţia individuală de asigurări sociale, persoanele prevăzute la alin.(1) lit.a.2.1), pentru care baza de calcul anuală nu poate depăşi de 5 ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
B. (1) Nu fac obiectul prevederilor art.III din OUG nr.58/2010, modificate prin OUG nr.82/2010, persoanele prevăzute la art.5 alin.(1) pct.IV din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare şi anume:
a) asociatul unic, asociaţii, comanditarii sau acţionarii;
b) administratorii sau managerii care au încheiat contract de administrare sau de management;
c) membrii asociaţiei familiale;
d) persoane autorizate să desfaşoare activităţi independente;
e) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
f) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale.
(2) Persoanele prevăzute la alin.(1) rămân, în continuare, supuse asigurării obligatorii, prin efectul legii, în sistemul public de pensii, pe bază de declaraţie de asigurare socială, aplicându-li-se prevederile Legii nr.19/2000, cu modificările şi completările ulterioare.
C. Urmare intrǎrii în vigoare, la data de 10 septembrie 2010, a prevederilor OUG nr. 82/2010, în luna septembrie a.c. se pot întâlni urmǎtoarele situaţii:
a) în cazul veniturilor de naturǎ profesionalǎ, altele decât cele salariale, plătite în luna august, pentru care asiguraţii nu au achitat şi nu au declarat contribuţia individualǎ de asigurǎri sociale conform OUG nr. 58/2010, o vor putea face pânǎ la data de 25 septembrie a.c. Conturile utilizate pentru achitarea contribuţiei individuale de asigurări sociale sunt cele deschise la casele teritoriale de pensii având ca destinaţie OUG nr.58/2010;
b) în cazul veniturilor de naturǎ profesionalǎ, altele decât cele salariale, plătite în luna septembrie, anterior datei de 10 ale acestei luni, pentru care asiguraţii nu au achitat şi nu au declarat contribuţia individualǎ de asigurǎri sociale conform OUG nr. 58/2010, o vor putea face pânǎ la data de 25 octombrie a.c. Conturile utilizate pentru achitarea contribuţiei individuale de asigurări sociale sunt cele deschise la casele teritoriale de pensii având ca destinaţie OUG nr.58/2010;
c) în cazul veniturilor profesionale reprezentând drepturi de autor şi drepturilor conexe şi/sau a veniturilor din contractele/convenţiile încheiate potrivit Codului civil, plătite ulterior datei de 10 septembrie 2010, indiferent pentru ce lunǎ se acordǎ, acestea se vor cuprinde în declaraţia nominalǎ prevǎzutǎ de OUG nr. 82/2010, corespunzătoare lunii septembrie 2010, care se va depune la casa teritorială de pensii pânǎ pe data de 25 octombrie a.c.;
d) în cazul veniturilor de naturǎ profesionalǎ, altele decât cele salariale, cu excepţia drepturilor de autor şi drepturilor conexe şi/sau a veniturilor din contractele/convenţiile încheiate potrivit Codului civil, plătite ulterior datei de 10 septembrie 2010, indiferent pentru ce lunǎ acestea se acordǎ, persoanele care încasează aceste venituri vor face, dupǎ caz, obiectul Legii nr. 19/2000, cu modificǎrile şi completǎrile ulterioare;
e) dacǎ existǎ persoane care au realizat pentru prima datǎ, în luna august 2010, venituri profesionale, altele decât cele salariale, care se supun prevederilor OUG nr. 58/2010 şi aveau ca termen maxim de depunere a declaraţiei de asigurare data de 25 septembrie a.c., dar nu s-au conformat, pânǎ la data de 10 a acestei luni, obligaţiilor prevǎzute de OUG nr. 58/2010, pentru a beneficia de stagiu de cotizare pe luna august 2010, pot depune declaraţia de asigurare conform OUG nr. 58/2010 pânǎ la data de 25 septembrie a.c;
f) în situaţia persoanelor care, asigurate fiind în sistemul public de pensii conform OUG nr.58/2010, au obligaţia de a-şi actualiza declaraţia de asigurare aferentǎ lunii august 2010, în termenul de 14 zile lucrǎtoare de la data modificǎrii cuantumului venitului realizat, acestea pot depune declaraţia de asigurare conform OUG nr. 58/2010 pânǎ la data de 25 septembrie a.c.
D. a) Având în vedere prevederile art.8 alin.(1) din Anexa nr.2 la HG nr.791/2010, coroborate cu cele ale art.III alin.(2) şi (4) din OUG nr.82/2010, la data de 25 octombrie 2010 înceteazǎ, de drept, declaraţiile de asigurare depuse conform OUG nr. 58/2010, indiferent de calitatea celor care le-au depus.
b) Ţinând seama de cele de la lit.a), casele teritoriale de pensii vor comunica, în scris, persoanelor care s-au asigurat conform OUG nr. 58/2010, faptul cǎ a încetat de drept asigurarea în temeiul acestui act normativ şi le vor invita, la sediul instituţiei, pe acelea care se încadreazǎ în prevederile art. 5 alin.(1) pct. IV din Legea nr. 19/2000, cu modificǎrile şi completǎrile ulterioare, în vederea asigurǎrii obligatorii în sistemul public de pensii.
În afara persoanelor care obţin venituri din drepturi de autor şi drepturi conexe şi/sau venituri din contractele/convenţiile încheiate potrivit Codului civil, toate celelalte persoane, care sunt prevǎzute de art. 5 alin.(1) pct. IV din Legea nr. 19/2000, cu modificǎrile şi completǎrile ulterioare, inclusiv cele care şi-au retras declaraţia ca urmare a aplicǎrii prevederilor OUG nr. 58/2010, vor depune o nouă declaraţie de asigurare, cu respectarea tuturor dispoziţiilor, incidente în cauză, prevǎzute de Legea nr.19/2000.
c) Persoanele fizice autorizate să desfăşoare activităţi independente, care realizeazǎ venituri din drepturi de autor şi drepturi conexe şi/sau venituri din contractele/convenţiile încheiate potrivit Codului civil, venituri plătite după data intrării în vigoare a OUG nr.82/2010, respectiv începând cu data de 10 septembrie a.c., vor fi declarate de cǎtre plǎtitorul de venit şi nu se vor asigura individual conform Legii nr. 19/2000. Plătitorul de venit este şi cel care are obligaţia, conform OUG nr.82/2010, calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări sociale.
d) Persoanele care au fost asigurate, pe bazǎ de declaraţie de asigurare, în perioada 1 iulie - 10 septembrie 2010, atât în baza Legii nr. 19/2000, cât şi în baza OUG nr. 58/2010, vor beneficia pentru aceastǎ perioadǎ de stagiu complet de cotizare, iar pentru determinarea punctajului mediu anual se vor valorifica ambele venituri înscrise în cele douǎ declaraţii de asigurare.
La cerere, pentru aceastǎ perioadǎ, aceste persoane pot solicita restituirea contribuţiei de asigurǎri sociale achitatǎ conform Legii nr. 19/2000. Se va proceda la retragerea declaraţiei de asigurare, depusǎ conform Legii nr. 19/2000, de la data de 1 iulie 2010 şi depunerea, din nou, a acesteia de la 10 septembrie 2010. Stagiul de cotizare se va stabili prin aplicarea asupra perioadei de cotizare a raportului dintre cota de contribuţie individualǎ de asigurǎri sociale şi cota de contribuţie de asigurǎri sociale aprobatǎ pentru locurile de muncǎ în condiţii normale. La stabilirea punctajului mediu anual se vor lua în considerare veniturile de naturǎ profesionalǎ la care s-a achitat contribuţia individualǎ de asigurǎri sociale, conform OUG nr. 58/2010.
sursa: http://www.cnpas.org/
În vederea aplicării unitare a prevederilor art.III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, modificate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.82/2010, vă transmitem următoarele precizări:
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.82/2010 pentru modificarea art.7 alin.(1), pct. 2, sbpct 2.1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi pentru modificarea art.III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, s-a publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.638 din 10 septembrie 2010.
A. (1) Fac obiectul prevederilor art.III din OUG nr.58/2010, modificate prin OUG nr.82/2010:
a) persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi drepturi conexe:
a.1.) cu regularitate:
a.1.1.) în mod exclusiv;
a.1.2.) împreună cu venituri de natură salarială.
a.2.) ocazional:
a.2.1.) în mod exclusiv;
a.2.2.) împreună cu venituri de natură salarială.
b) persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului civil, indiferent de periodicitatea realizării acestor venituri, în mod exclusiv sau nu.
(2) Persoanele prevăzute la alin.(1) au obligaţia, pentru veniturile realizate, de a plăti contribuţia individuală de asigurări sociale.
(3) Persoanele prevăzute la alin.(1) lit.a.2.2, fac excepţie de la obligativitatea achitării contribuţiei individuale de asigurări sociale, pentru veniturile profesionale realizate, altele decât cele salariale.
(4) Baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale, pentru persoanele prevăzute la alin.(1), o reprezintă venitul brut diminuat cu cota de cheltuială forfetară prevăzută la art. 50 alin. (1) lit. a) sau după caz, art. 50 alin.(2) lit. a) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul drepturilor de autor şi a celor conexe, respectiv, venitul brut, pentru veniturile din activitatea desfăşurată în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil. Baza de calcul, în decursul unei luni calendaristice, nu poate fi mai mare decât echivalentul a cinci salarii medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
(5) Pentru anul 2010, salariul mediu brut prevăzut la alin.(4) este de 1836 lei.
(6) Fac excepţie de la prevederile alin.(4), referitoare la plafonul maxim la care se datorează contribuţia individuală de asigurări sociale, persoanele prevăzute la alin.(1) lit.a.2.1), pentru care baza de calcul anuală nu poate depăşi de 5 ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
B. (1) Nu fac obiectul prevederilor art.III din OUG nr.58/2010, modificate prin OUG nr.82/2010, persoanele prevăzute la art.5 alin.(1) pct.IV din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare şi anume:
a) asociatul unic, asociaţii, comanditarii sau acţionarii;
b) administratorii sau managerii care au încheiat contract de administrare sau de management;
c) membrii asociaţiei familiale;
d) persoane autorizate să desfaşoare activităţi independente;
e) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
f) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale.
(2) Persoanele prevăzute la alin.(1) rămân, în continuare, supuse asigurării obligatorii, prin efectul legii, în sistemul public de pensii, pe bază de declaraţie de asigurare socială, aplicându-li-se prevederile Legii nr.19/2000, cu modificările şi completările ulterioare.
C. Urmare intrǎrii în vigoare, la data de 10 septembrie 2010, a prevederilor OUG nr. 82/2010, în luna septembrie a.c. se pot întâlni urmǎtoarele situaţii:
a) în cazul veniturilor de naturǎ profesionalǎ, altele decât cele salariale, plătite în luna august, pentru care asiguraţii nu au achitat şi nu au declarat contribuţia individualǎ de asigurǎri sociale conform OUG nr. 58/2010, o vor putea face pânǎ la data de 25 septembrie a.c. Conturile utilizate pentru achitarea contribuţiei individuale de asigurări sociale sunt cele deschise la casele teritoriale de pensii având ca destinaţie OUG nr.58/2010;
b) în cazul veniturilor de naturǎ profesionalǎ, altele decât cele salariale, plătite în luna septembrie, anterior datei de 10 ale acestei luni, pentru care asiguraţii nu au achitat şi nu au declarat contribuţia individualǎ de asigurǎri sociale conform OUG nr. 58/2010, o vor putea face pânǎ la data de 25 octombrie a.c. Conturile utilizate pentru achitarea contribuţiei individuale de asigurări sociale sunt cele deschise la casele teritoriale de pensii având ca destinaţie OUG nr.58/2010;
c) în cazul veniturilor profesionale reprezentând drepturi de autor şi drepturilor conexe şi/sau a veniturilor din contractele/convenţiile încheiate potrivit Codului civil, plătite ulterior datei de 10 septembrie 2010, indiferent pentru ce lunǎ se acordǎ, acestea se vor cuprinde în declaraţia nominalǎ prevǎzutǎ de OUG nr. 82/2010, corespunzătoare lunii septembrie 2010, care se va depune la casa teritorială de pensii pânǎ pe data de 25 octombrie a.c.;
d) în cazul veniturilor de naturǎ profesionalǎ, altele decât cele salariale, cu excepţia drepturilor de autor şi drepturilor conexe şi/sau a veniturilor din contractele/convenţiile încheiate potrivit Codului civil, plătite ulterior datei de 10 septembrie 2010, indiferent pentru ce lunǎ acestea se acordǎ, persoanele care încasează aceste venituri vor face, dupǎ caz, obiectul Legii nr. 19/2000, cu modificǎrile şi completǎrile ulterioare;
e) dacǎ existǎ persoane care au realizat pentru prima datǎ, în luna august 2010, venituri profesionale, altele decât cele salariale, care se supun prevederilor OUG nr. 58/2010 şi aveau ca termen maxim de depunere a declaraţiei de asigurare data de 25 septembrie a.c., dar nu s-au conformat, pânǎ la data de 10 a acestei luni, obligaţiilor prevǎzute de OUG nr. 58/2010, pentru a beneficia de stagiu de cotizare pe luna august 2010, pot depune declaraţia de asigurare conform OUG nr. 58/2010 pânǎ la data de 25 septembrie a.c;
f) în situaţia persoanelor care, asigurate fiind în sistemul public de pensii conform OUG nr.58/2010, au obligaţia de a-şi actualiza declaraţia de asigurare aferentǎ lunii august 2010, în termenul de 14 zile lucrǎtoare de la data modificǎrii cuantumului venitului realizat, acestea pot depune declaraţia de asigurare conform OUG nr. 58/2010 pânǎ la data de 25 septembrie a.c.
D. a) Având în vedere prevederile art.8 alin.(1) din Anexa nr.2 la HG nr.791/2010, coroborate cu cele ale art.III alin.(2) şi (4) din OUG nr.82/2010, la data de 25 octombrie 2010 înceteazǎ, de drept, declaraţiile de asigurare depuse conform OUG nr. 58/2010, indiferent de calitatea celor care le-au depus.
b) Ţinând seama de cele de la lit.a), casele teritoriale de pensii vor comunica, în scris, persoanelor care s-au asigurat conform OUG nr. 58/2010, faptul cǎ a încetat de drept asigurarea în temeiul acestui act normativ şi le vor invita, la sediul instituţiei, pe acelea care se încadreazǎ în prevederile art. 5 alin.(1) pct. IV din Legea nr. 19/2000, cu modificǎrile şi completǎrile ulterioare, în vederea asigurǎrii obligatorii în sistemul public de pensii.
În afara persoanelor care obţin venituri din drepturi de autor şi drepturi conexe şi/sau venituri din contractele/convenţiile încheiate potrivit Codului civil, toate celelalte persoane, care sunt prevǎzute de art. 5 alin.(1) pct. IV din Legea nr. 19/2000, cu modificǎrile şi completǎrile ulterioare, inclusiv cele care şi-au retras declaraţia ca urmare a aplicǎrii prevederilor OUG nr. 58/2010, vor depune o nouă declaraţie de asigurare, cu respectarea tuturor dispoziţiilor, incidente în cauză, prevǎzute de Legea nr.19/2000.
c) Persoanele fizice autorizate să desfăşoare activităţi independente, care realizeazǎ venituri din drepturi de autor şi drepturi conexe şi/sau venituri din contractele/convenţiile încheiate potrivit Codului civil, venituri plătite după data intrării în vigoare a OUG nr.82/2010, respectiv începând cu data de 10 septembrie a.c., vor fi declarate de cǎtre plǎtitorul de venit şi nu se vor asigura individual conform Legii nr. 19/2000. Plătitorul de venit este şi cel care are obligaţia, conform OUG nr.82/2010, calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări sociale.
d) Persoanele care au fost asigurate, pe bazǎ de declaraţie de asigurare, în perioada 1 iulie - 10 septembrie 2010, atât în baza Legii nr. 19/2000, cât şi în baza OUG nr. 58/2010, vor beneficia pentru aceastǎ perioadǎ de stagiu complet de cotizare, iar pentru determinarea punctajului mediu anual se vor valorifica ambele venituri înscrise în cele douǎ declaraţii de asigurare.
La cerere, pentru aceastǎ perioadǎ, aceste persoane pot solicita restituirea contribuţiei de asigurǎri sociale achitatǎ conform Legii nr. 19/2000. Se va proceda la retragerea declaraţiei de asigurare, depusǎ conform Legii nr. 19/2000, de la data de 1 iulie 2010 şi depunerea, din nou, a acesteia de la 10 septembrie 2010. Stagiul de cotizare se va stabili prin aplicarea asupra perioadei de cotizare a raportului dintre cota de contribuţie individualǎ de asigurǎri sociale şi cota de contribuţie de asigurǎri sociale aprobatǎ pentru locurile de muncǎ în condiţii normale. La stabilirea punctajului mediu anual se vor lua în considerare veniturile de naturǎ profesionalǎ la care s-a achitat contribuţia individualǎ de asigurǎri sociale, conform OUG nr. 58/2010.
Re: OUG 58/2010 - modificata
Nu-mi calculeaza bine saga contributiile dupa drept de autor.
Am ales la tip drept de autor si nu-mi scade forfetarul de 20% inainte de calculul contributiilor.
Impozit cat trebuie retinut 10% la brut sau dupa diminuarea cu contributii?
Am ales la tip drept de autor si nu-mi scade forfetarul de 20% inainte de calculul contributiilor.
Impozit cat trebuie retinut 10% la brut sau dupa diminuarea cu contributii?
Re: OUG 58/2010 - modificata
La brut. Contribuțiile se calculează la brut diminuat cu cota de cheltuieli forfetare.Dar, se pare că e o problemă la DDA, pentru că nu se iau în considerare cheltuielile forfetare. Și e problemă și la convenții civile.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Re: OUG 58/2010 - modificata
In afara de faptul ca nu sunt calculate corect Cas-ul, somajul si impozitul la contractele DDA, nici nota contabila nu e completa, in sensul ca nu retine somajul din 401, ci doar Cas-ul si impozitul.
Cand se vor face corectiile, va rog?
Multumesc,
Corina I.
Cand se vor face corectiile, va rog?
Multumesc,
Corina I.
Re: OUG 58/2010 - modificata
redescarca si reinstaleaza actualizarea
-
- Mesaje: 49
- Membru din: Mar Mar 16, 2010 12:00 am
Re: OUG 58/2010 - modificata
Va rog sa-mi spuneti daca contributiile individuale retinute pt. venituri platite in baza unui contract civil se declara de catre platitorul de venit si la Casa de Pensii si la Agentia de Somaj, SAGA permite intocmirea acestor Declaratii?Multumesc
-
- Mesaje: 49
- Membru din: Mar Mar 16, 2010 12:00 am
Re: OUG 58/2010 - modificata
Multumesc pt. raspuns, m-as fi bucurat sa fie mai simplu(raspunsul), incerc sa gasesc actele normative care reglementeaza aceste lucruri(declararea acestor contributii) si se pare ca n-am gasit drumul cel mai simplu.