chivuc>
Premise Legislative:
-Art. 1 alin 3 CF
În materie fiscală, dispoziţiile prezentului cod prevalează asupra oricăror prevederi din alte acte normative, în caz de conflict între acestea aplicându-se dispoziţiile Codului fiscal.
-Art.19 alin.1, 2, 3, 4 din L82/1991;
-Art.16 alin.1 si Art. 19 alin 1 din CF
-Art.34 alin.1 lit b (asa ca sa fie!) si Art.35 din CF.
-ART. 26 Pierderi fiscale
(1)
Pierderea anuală, stabilită prin declaraţia de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obţinute în următorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora.
-NM 73 la art. 26
73. Recuperarea
pierderilor fiscale anuale se face în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora.
-NM 74 la art 26
Pierderea fiscală reprezintă suma înregistrată în declaraţia de impunere a anului precedent.
Concluzii:
1.Sintagma impozit pe profit, in intelesul CF are sensul de "impozit anual".
2.Nu se pot recupera decat pierderi fiscale anuale, ceea ce eu cred ca reprezinta suma pierderilor fiscale dintr-un an fiscal.(pierderea fiscala nu este acelasi lucru cu pierderea contabila)
3.Practic, in cursul anului se fac niste decontari in avans, iar recalcularea si regularizarea se fac odata pe an, la sfarsitul exercitiului financiar.
4.D 100 face legatura intre perioade ale unui an fiscal(deci in Trim I nu am perioada anterioara!) iar D 101 intre ani fiscali consecutivi.Chiar daca ambele se numesc "declaratii de raportare" , D 101 se refera la un an fiscal (exercitiu financiar) pe cand D 100 se refera a raportari ale subdiviziunilor dintr-un an fiscal.
5.Pe scurt, e corect cum scrie in CF, calculam si platim in avans, regularizarile, facandu-se numai in D101.Nu facem regularizari in cursul anului fiscal, Trim I al unui nou an fiscal nu preia pierderi nici fiscale nici contabile.
Spuneti daca nu sunt eu convingator!
Last edit : URAAA de cand cautam acest topic..e
Bibliografie pentru mine:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?f=8&t=10366