Bogdan, fara suparare s-au scris pe tema asta atat de multe materiale incat ti-ai fi clarificat "cum" si mai ales "ce".
- AMortizarea nu este o cheltuiala nedeductibila in niciun caz;
Conform definitiei reprezinta o deducere (scadere) a valorii de intrare (valoarea cu care am cumparat acel activ) pe perioada de folosinta. Daca activul stiu (au facut-o altii mai destapti ca noi) ca va functiona la parametrii 2 ani, sau 3 ani, atunci reducerea se imparte pe aceasta perioada. Asta inseamna ca cel putin 2 ani sau 3 sau 10 eu nu voi mai cumpara un activ (utilaj, scaun de frizer) pentru ca acela imi este de ajuns.
Exista o diferenta intre
amortizarea pe care o accepta Codul fiscal (cea liniara numita si
FISCALA) si amortizarea CONTABILA; daca cele doua amortizari au la baza acelasi principiu de calcul atunci ele sunt egale si nu exista diferente intre ele.
- Cheltuielile cu diferentele de curs valutar...scuza-ma ca intru in detalii, dar la o asemenea cifra de afaceri nu cred ca esti in masura sa ai furnizori externi, mai ales ca esti neplatitor de TVA; si nu stiu de unde ar proveni acele diferente de curs valutar...
Cheltuielile nedeductibile sunt in mare: penalizarile, amenzile primite de la Garda, Adm Financiara sau care nu au legatura cu obiectul de activitate al firmei.
Admitem ca ai un contract de leasing si ca acele diferente de curs sunt trecute pe factura, Codul Fiscal spune ca acestea sunt deductibile; iti recomand sa citesti art. 21 din Codul Fiscal (il gasesti pe net)
- COnform aceluasi Cod Fiscal, impozitul minim se plateste (ca o penalizare) indiferent daca firma are sau nu profit, si NU SE MAI RECUPEREAZA.
Cu placere posticipata.
Ion

Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!