declaratia 101

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
oanab

declaratia 101

#1 Mesaj de oanab »

Salut,

Trebuie sa completez declaratia 101 si am ceva nelamuriri. Poate intrebarile mele par stupide dar sunt contabil "de ocazie" :) va rog sa aveti intelegere.
Nu stiu ce sa trec la cheltuieli nedeductibile:
- am trecut cheltuielile cu amortizarea
- am citit ca trebuie sa trec si cheltuielile cu diferentele de curs valutar, este adevarat?
Ar mai fi ceva? Saga imi trece automat cheltuiala cu impozitul pe profit.
In primele 3 trimestre am platit impozitul forfetar, iar in trimestrul 4 am fost pe pierdere.
Mentionez ca societatea are ca activitate frizerie, coafura si cosmetica si cifra de afaceri anuala este destul de mica, aprozimativ 67.000 lei.

Multumesc anticipat

Bogdan

paturcai

Re: declaratia 101

#2 Mesaj de paturcai »

Bogdan, fara suparare s-au scris pe tema asta atat de multe materiale incat ti-ai fi clarificat "cum" si mai ales "ce".
- AMortizarea nu este o cheltuiala nedeductibila in niciun caz;
Conform definitiei reprezinta o deducere (scadere) a valorii de intrare (valoarea cu care am cumparat acel activ) pe perioada de folosinta. Daca activul stiu (au facut-o altii mai destapti ca noi) ca va functiona la parametrii 2 ani, sau 3 ani, atunci reducerea se imparte pe aceasta perioada. Asta inseamna ca cel putin 2 ani sau 3 sau 10 eu nu voi mai cumpara un activ (utilaj, scaun de frizer) pentru ca acela imi este de ajuns.
Exista o diferenta intre amortizarea pe care o accepta Codul fiscal (cea liniara numita si FISCALA) si amortizarea CONTABILA; daca cele doua amortizari au la baza acelasi principiu de calcul atunci ele sunt egale si nu exista diferente intre ele.
- Cheltuielile cu diferentele de curs valutar...scuza-ma ca intru in detalii, dar la o asemenea cifra de afaceri nu cred ca esti in masura sa ai furnizori externi, mai ales ca esti neplatitor de TVA; si nu stiu de unde ar proveni acele diferente de curs valutar...
Cheltuielile nedeductibile sunt in mare: penalizarile, amenzile primite de la Garda, Adm Financiara sau care nu au legatura cu obiectul de activitate al firmei.
Admitem ca ai un contract de leasing si ca acele diferente de curs sunt trecute pe factura, Codul Fiscal spune ca acestea sunt deductibile; iti recomand sa citesti art. 21 din Codul Fiscal (il gasesti pe net)
- COnform aceluasi Cod Fiscal, impozitul minim se plateste (ca o penalizare) indiferent daca firma are sau nu profit, si NU SE MAI RECUPEREAZA.
Cu placere posticipata.
Ion
:wink:
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

oanab

#3 Mesaj de oanab »

Cred ca sunt depasit de evenimente si trebuie sa las profesionistii sa se ocupe de contabilitatea firmei sotiei mele :) Se pare ca eu o fac dupa ureche.
In alta ordine de idei, desi cifra de afaceri este foarte mica, societatea chiar a avut furnizori externi, adica a cumparat niste aparate de la o firma din Italia (adika amarati, amarati dar ne respectam :wink: ). De acolo diferentele de curs valutar. Penalizari ar fi 1,40 lei de la facturile de telefonie, dar este o suma mult prea nesemnificativa sa o bag in seama.
In concluzie, nu mai trec nimic la cheltuieli nedeductibile si depun 101 asa cum iese din Saga

tamasanuc

#4 Mesaj de tamasanuc »

oanab scrie:Trebuie sa completez declaratia 101 si am ceva nelamuriri. In primele 3 trimestre am platit impozitul forfetar, iar in trimestrul 4 am fost pe pierdere.
Trebuie sa depui 2 decl.101 : una pt 01.01.10-30.09.10 si una pt 01.10.10-31.12.10

tamasanuc

#5 Mesaj de tamasanuc »

oanab scrie:Penalizari ar fi 1,40 lei de la facturile de telefonie, dar este o suma mult prea nesemnificativa sa o bag in seama.
Penalitatile facturate de persoane juridice(telefonie) sunt deductibile fiscal,fara nici o legatura cu suma .

oanab

#6 Mesaj de oanab »

Da, intre timp mi-am dat seama, era vorba despre penalitatile catre autoritati

Multumesc,

paturcai

#7 Mesaj de paturcai »

oanab scrie:.....desi cifra de afaceri este foarte mica, societatea chiar a avut furnizori externi, adica a cumparat niste aparate de la o firma din Italia....
Sa nu cumva sa ai o mica problema, referitor la acest aspect.
Daca ai avut cumparari de la o firma din Italia, trebuia sa fi fost inregistrat in scop de TVA in Romania NU CA PLATITOR ci in scop de TVA.
Ai foarte mare grija.....
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

Scrie răspuns