Adaos Comercial

balteanuc692

Adaos Comercial

#1 Mesaj de balteanuc692 »

Sa nu radeti de mine da` mi s-a pus o intrebare de baraj de catre o Doamna Profesoara la scoala:
Care este temeiul legal pentru calculul adaosului comercial? :lol:
Am inebunit cautand in Codul Comercial, Legea Contabilitatii, Ordinul 3055 si alte astea :lol:

paturcai

Re: Adaos Comercial

#2 Mesaj de paturcai »

Ca definitie:
Suma cuprinsa intre pretul cu amanuntul si pretul cu ridicata, destinata acoperirii cheltuielilor de circulatie si obtinerii profitului de catre toate societatile comerciale participante la cumpararea si revanzarea marfurilor.
Este o intrebare capcana care de fapt e o chestiune ca la batrani de genul: Doi olteni trecura Oltul si cu ei trecura doi. Cati olteni trecura Oltul? Raspunsul este trei, pentru ca pe un oltean il chema Radoi.
Adaosul comercial este o chestiune pur aritmetica care se trece de sanchi (fie vorba intre noi) intr-o balanta. Cum arat profitul estimat a se obtine din vazarea cu amanuntul a produselor, este o chestiune care este discutabila si de care se leaga intotdeauna...controlorii.
Pe vremuri (vreo 10-12 ani in urma) eram obligat sa inregistrez factura de curent electric atat prezumatul cat si "realul". Mi-aduc aminte ca eram disperat cand mi se aducea factura de curent electric, aveam grija ca prezumatul sa-l contez in avans, din acel avans scadeam realul facturat...nu mai spun ce pateam cu seful meu ca o mai zbarceam cateodata. Cand am invatat fara greseala sa contez factura de curent electric, s-a renuntat la prezumat si nu a mai trebuit sa inregistrez atat de savant factura.
Daca doamna profesor a intrebat inseamna ca stie ca nu exista.
E interesant..cate poti afla....
:wink:
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

balteanuc692

#3 Mesaj de balteanuc692 »

Doamna Profesoara e de Birotica, am facut un proiect in Excel, un program de NIR-uri, pe care l-am folosit foarte mult timp inainte sa ma atasez de SAGA. I-a placut foarte mult ideea dar cand i-am explicat cum imi calculeaza programelul adaosul comercial, s-a blocat. Fara sa vreau, am inceput sa vorbesc despre TVA pur contabiliceste (4426, 4428...) si m-a pierdut, nu a mai inteles nimic (faza la care mi-am dat seama ca e paralela cu contabilitatea) dupa care mi-a recunoscut ca nu stie asa ceva si ca sa scape de mine, mi-a dat cu temeiul legal in cap :lol:. O sa ii explic babeste, cum ca patronu` ia 50 de "ciungi" cu un leu si vrea sa le vanda cu 2 lei. Eu trebuie sa scot adaosul si TVA-ul... alta explicatie nu am sa ii dau, corect? :lol:
In alta ordine de idei, dupa ce i-am zis ca am folosit foarte mult timp programelul, m-a intrebat ca de ce nu il mai folosesc si i-am zis ca m-am automatizat cu SAGA. Atunci mi-a mai dat o tema, sa prezint in Word programul SAGA (avantaje, limite, in ce limbaj e programat softul..., ce poate sa faca mai exact...). Apropo, in ce limbaj e programat SAGA? :lol: Sper sa ii fac programului o reclama cat mai buna, daca ii place, precis il va recomanda 8)

ferenta

#4 Mesaj de ferenta »

Pe aceeași temă privind adaosul comercial, am avut și noi ceva cursuri, ieri, în care printre altele profesorul ne-a întrebat de ce contul 378 este prezentat ca și bifuncțional.Recunosc că ne-a blocat!
M-am uitat acasă pe anexa la ordinul 3055 și acolo apare ca A/P, ca și cont rectificativ, iar in planul de conturi din SAGA apare bifuncțional.Poate găsim împreună o explicație! :) .Nu-i musai bineînțeles azi, în week-end, ci când ne încape timpul și avem chef... :P
Norocul este ceea ce are loc atunci când pregătirea se întâlnește cu șansa!

eugen01

#5 Mesaj de eugen01 »

Contul 378 presupun ca este bifunctional, pentru ca la un moment dat, in conditii specificate de legiuitor (OG 99, daca nu ma inseala memoria) pot sa vand si sub pretul de achizitie.
Cat despre temeiul legal pentru calcul AC, presupun ca e vorba de o serie de omfp-uri sau opanaf-uri in care trebuie sa declaram AC, si/sau sa-l afisam.

ferenta

#6 Mesaj de ferenta »

Dar dacă vând sub prețul de achiziție în condițiile respectării legislației , atunci pot să descarc ct.378 doar la nivelul constituit în momentul achiziției iar pierderea o pun la ct.607, care este deductibilă, repet , dacă se respectă toți pașii din og 99.
Sau bat câmpii?Tot ce-i posibil, doar e duminică după amiază! :D
Norocul este ceea ce are loc atunci când pregătirea se întâlnește cu șansa!

Scrie răspuns