pierdere microintreprindere

mehedintib

Re: pierdere microintreprindere

#31 Mesaj de mehedintib »

Ma predau.. :mrgreen:

botanc

#32 Mesaj de botanc »

Eu aseara spuneam ca astazi o sa fac o fundamentare, dar avand in vedere cele relatate astazi, ma predau si eu :cry: , nu inainte de a mai incerca ceva:
PIERDERE FISCALA - pierderea pe care o obtinem in urma calculelor din registrul de evidenta fiscala, pierdere care se regaseste completata in decl.101 a anilor fiscali respectivi (sa spunem 2007, 2008 si 2009).
MICROINTREPRINDEREA platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor nu avea obligatia achizitionarii si completarii Registrului de evidenta fiscala. De altfel nici nu a avut obligatia de a completa si depune la termenele legale declaratia 101 pentru anii respectivi.
Deci daca nu am depus dec.101, despre ce PIERDERE FISCALA vorbim ?
Soldul DEBITOR al contului 121 la 31.12.2007, 31.12.2008 si 31.12.2009 reprezinta PIERDEREA CONTABILA din anii precedenti, PIERDERE CONTABILA care a mers in 1171 (cu analiticele corespunzatoare fiecarui an).
In anul 2010 am fost platitori de impozit pe profit.
La calculul imp. pe profit si la completarea decl.101 nu am tinut cont de aceste pierderi contabile din 2007-2008 si 2009, pentru ca NU REPREZENTAU PIERDERI FISCALE.
Dar, din PROFITUL NET ramas dupa impozitare in soldul creditor al contului 121 putem face repartizarea astfel:
129 = 1171.2007 cu soldul contului 1171.2007
129 = 1171.2008 cu soldul contului 1171.2008
129 = 1171.2009 cu soldul contului 1171.2009
iar daca mai avem ceva ramas de repartizat facem
129 = 1171.2010 (profit nerepartit) sau la 457 (dividende brute) sau la 1068 (Alte rezerve).

vinczellero

#33 Mesaj de vinczellero »

:lol:

bogeanua

#34 Mesaj de bogeanua »

De ce razi? Spune-ne si noua chiar daca banuiesc care este motivul. Nu este colegial.

mehedintib

#35 Mesaj de mehedintib »

Am speranta ca am fost de ajutor si altor colegi...Sa ne bucuram, totusi, ca s-a edificat "colegul"@V... :lol:

eugen01

#36 Mesaj de eugen01 »

b & m

Sigur ati fost de ajutor.Desi nu exista oficial, un "Hall al fame" al forumului...va rog sa-mi permiteti sa va incadrez la "carcotashi". (forumistii mai cu vechime stiu ce inseamna).

mehedintib

#37 Mesaj de mehedintib »

Onorata.. :D :D :D

vinczellero

#38 Mesaj de vinczellero »

imi vine sa rad de expresia ,,ma predau '' :lol:
in ce sens m-am edificat ? s-au facut miscari de genul : 2009 micro , 2010 impozit pe profit , 2011 iar micro :roll:
nu e vorba ca nu pot recupera contabil pierderea ci nu o pot recupera pe cea fiscala din 2010 din profitul anului 2011 ci numai din profitul anului 2012 si numai daca sunt iar la impozit pe profit ! deci eu daca fac profit in 2011 nu pot recupera pierderea fiscala din 2010 pentru ca sunt la micro si deci alt regim de impozitare ! si daca obtin profit in 2011 normal ca la sfarsit din profitul net acopar pierderea contabila din perioada 2009 de cand am fost micro ! eu ma refeream la moment pentru ca trebuie sa trec iar la impozit pe profit ca sa pot recupera pierderea fiscala din 2010 si declarata in 101.
Daca raman la micro inca vreo 10 ani , eu cand mai pot recupera pierderea fiscala din 2010 ?
(4) Contribuabilii care au fost plătitori de impozit pe venit şi care anterior au realizat pierdere fiscală intră sub incidenţa prevederilor alin. (1), respectiv alin. (5), de la data la care au revenit la sistemul de impozitare reglementat de prezentul titlu. Această pierdere se recuperează pe perioada cuprinsă între data înregistrării pierderii fiscale şi limita celor 5 ani, respectiv 7 ani, după caz. Deci eu pot recupera pierderea fiscala din 2010 respectiv 101 doar cand revin la impozit pe profit , deci la sistemul de impozitare reglementat de prezentul titlu !

eugen01

#39 Mesaj de eugen01 »

Exordiu (citat din clasicii forumului):
1.
"Pierderea fiscala nu se afla in 117 (sau pt carcotasi, da se afla acolo, dar uitandu-te pe balanta nu stii cat este), pierderea fiscala o gasesti in declaratia 101."
2.Doar pentru a cadea de acord asupra calculului Profitului Impozabil; cf art.19 avem:
PI= Venituri Totale minus ChTotale minus V neimpozabile plus ChNedeductibile plus/minus AlteElementeFiscale.
Daca rezultatul calculului de mai sus este pozitiv (chiar si plus 1 bucata ron!) nu avem pierdere fiscala.
Daca rezultatul calculului de mai sus iese negativ se cheama ca avem Pierdere Contabila si atunci statul ne da dreptul sa calculam (extracontabil) Pierderea Fiscala astfel:
PF= Venituri Totale minus Cheltuieli Totale plus Cheltuieli Nedeductibile.
vinczellero scrie:dar pierderea contabila din perioada cat am fost micro o pot recupera acum cand sunt la profit ?
pierdera fiscala e clar ca nu o pot recupera dar cea contabila?
Daca ne jucam cu vorbele nu mai stim de unde am plecat.Ca sa nu mai vorbim ca s-au neantizat anumite raspunsuri din acest topic.
3.Nu mai insir baza legala, sau alte explicatii, au fost spuse destul de clar.Poate as mai aminti si de L31, pragrafele referitoare la rolul AGA in repartizarea profitului.
Concluzii:
1.Pierdera fiscala se calculeaza extracontabil, valoarea ei este inclusa in Pierderea Contabila pe care o regasim in contul 1171.
2.Sunt destule atentionari despre fiscalizarea excesiva a contabilitatii romanesti.Desi comparatiile nu sunt un bun exemplu intotdeauna, am putea compara Pierderea Fiscala cu un "discount" oferit de legiuitor (facilitate, inlesnire etc..);acest lucru nu se evidentiaza contabil (in Balanta adica).
3.etc...
Studiu de caz
(Cifrele sunt folosite sunt strict pentru a dezbate Pierderile (Contabile/Fiscale) nu aducem in discutie constituire de rezerve, sau depasirea nu stiu carui Plafon).
1.An1 -Microintreprindere.
Ch=100000; V=50000> Impozit VenitMicrointreprindere IVM=50000 X 2.5% = 1250 ron
D.p.d.v contabil avem o pierdere Contabila de 100000 minus 51250 = 48 750 ron evidentiata in debitul contului 121, pe care o vom inregistra mai departe in 1171.001 .
Nefiind platitor de impozit pe profit, nu am de ce sa calculez Pierdere Fiscala.
2.An2- Devenim platitor Impozit pe profit.
V=80000;Ch=150000>Avand pierdere contabila (70 000 ron) fiind platitori de Impozit pe profit avem dreptul, obligatia de a calcula Pierdera Fiscala.Calculand, ajungem la valoarea de 20 000 RON, valoare pe care o inregistram extracontabil in Registrul Fiscal, si o declaram in DECLARATIE(101/100).In evidenta contabila, Balanta avem in debitul contului 121 70000, valoare pe care o vom inregistra in 1171.002 .
3.An 3 Ne transformam in Microintreprindere
V=500000,Ch=100000>IVM=500000x2.5%=12500.
D.p.d.v. contabil avem Profit (castig !) evidentiat in creditul contului 121 in valoare de 387500.
Il inregistram in 1171.003, fiind Profit Contabil putem trece in urma HAGA (!) la repartizarea profitului, in care prioritate are acoperirea pierderilor din anii anteriori adica :
387500 minus 48750 minus 70000=268750
NC-urile au fost explicate de botanc, cateva etaje mai sus.
Deci in acest an societatea a acoperit pierderile din anii anteriori.
4.Devenim platitori Impozit pe profit.
V=80000;Ch=50000>ProfitContabil >80000minus 50000=30000.
Descoperim ca ne incadram in termenul de cinci/sapte ani impus de legiuitor, si putem beneficia de recuperare pierdere fiscala "discountul", declarat anterior in DECLARATIE (100/101) deci recalculam Baza de impozitare 30000minus 20000 = 10000 si aplicam cota de 16%.
EOF
Cele de mai sus au fost spuse sub o forma sau alta de alte persoane mult mai experimentate decat mine, nu imi ramane decat scuza ca plagiat inseamna cand copiezi dintr-o singura sursa...cand copiezi din mai multe..se cheama cercetare :-)

mehedintib

#40 Mesaj de mehedintib »

Eugen01> cred ca topicul acesta ar trebui 'neantizat' cu totul, a devenit, dupa repetatele modificari ulterioare operate, de neinteles si cit se poate de derutant pentru cineva care, sa zicem, l-ar citi de acum incolo.

vinczellero

#41 Mesaj de vinczellero »

of doamne dar prea mult s-a raspuns la aceasta problema si fiecare a dat un raspuns repetitiv ! toti am zis cam acelasi lucru :lol: nu mi-ati inteles deloc intrebarea .....eu am gresit ca nu am fost destul de explicit ! :cry: inceracm sa scot in evidenta faptul ca a fost proasta miscarea asta 2009 micro , 2010 impozit pe profit , 2011 din nou micro (asa a vrut administratorul) mai ales ca s-au facut investitii anul 2009 si 2010 si au fost cheltuielile mari ! e proasta , zic eu miscarea pentru ca eu nu mai pot recupera pierderea fiscala din 2010 ( la calculul profitului impozabil ) in perioada imediat urmatoare ci doar cand revin la impozit pe profit ! poate era mai bine sa ramana la impozit pe profit in continuare ! sa fiti sanatosi si scuzati umorul meu negru :lol:

eugen01

#42 Mesaj de eugen01 »

mehedintib>
deh...asa inteleg unii sa-si exprime dreptul la opinie.Nu avem ce sa facem.

eugen01

#43 Mesaj de eugen01 »

vinczellero scrie:am sunat la asistenta contribuabil in doua judete si se pare ca pe perioada cat am fost micro contez pierdrea in contul 1171 si ramane acolo fara sa o mai pot recupera ! oricum ord.3055/2009 zice ca se poate recupera pierderea contabila dar se refera tot la perioada in care esti la impozit pe profit zic cei de la finante ! si pana la urma e mai mult decat logic si e clar si in Codul Fiscal care zice ca se recupereaza pierderea fiscala din declaratia 101 chiar daca nu se refera la cea contabila intrucat eu nu mai fac distinctie intre cheltuielile deductibile si cela nedeductibile in perioada micro ci cand revin la impozit pe profit o i-au de la zero ! asta mi-au zis cei de la finante si oricum nu o sa ma risc sa recuperez perioada pierderea de cand eram micro ! voi poate aveti dreptate dar doar in anumite privinte si legea e neclara ...mai bine o las balta si nu recuperez nimic decat pierderea pe care am avut-o in perioada de impozit pe profit ! o zi buna ![/quote
vinczellero scrie:pt.eugen01 - eu incercam sa aflu pareri despre interpretarea legii in ceea ce priveste pierderea rezultata in perioada in care am fost micro iar apoi am trecut la impozit pe profit si pe urma ,anul urmator din nou la micro ! ce se intampla cu pierderea din perioada in care am fost micro ? nu cred ca am exagerat si nu am ce exemple numerice sa iti dau ca nu ma refeream la partea numerica ci la cum interpretez legea avand in vede :P re si faptul ca finantele mi-au zis sa las pierderea din perioada micro in contul 1171 si acolo sa ramana !
vinczellero scrie:of doamne dar prea mult s-a raspuns la aceasta problema si fiecare a dat un raspuns repetitiv ! toti am zis cam acelasi lucru :lol: nu mi-ati inteles deloc intrebarea .....eu am gresit ca nu am fost destul de explicit ! :cry: inceracm sa scot in evidenta faptul ca a fost proasta miscarea asta 2009 micro , 2010 impozit pe profit , 2011 din nou micro (asa a vrut administratorul) mai ales ca s-au facut investitii anul 2009 si 2010 si au fost cheltuielile mari ! e proasta , zic eu miscarea pentru ca eu nu mai pot recupera pierderea fiscala din 2010 ( la calculul profitului impozabil ) in perioada imediat urmatoare ci doar cand revin la impozit pe profit ! poate era mai bine sa ramana la impozit pe profit in continuare ! sa fiti sanatosi si scuzati umorul meu negru :lol:
v>
acuma ce sa zic...citind ultimul dumneavoastra raspuns, trag concluzia ca am fost nepoliticos si am tras cu urechea la o discutie particulara intre dumneavoastra si administrator.Nu-mi ramane decat sa-mi cer scuze, promit sa nu se mai repete.Altfel, confidential, imi permit o delatiune la adresa administratorului...se pare ca s-a logat (cu parola si nick-ul dumneavoastra) si a sters tocmai acele raspunsuri ce se pare ca ar fi fost mostre de umor si vorbe de duh.Discret va rog sa-i aduceti la cunostinta, cu delicatetea care va caracterizeaza, ca pentru a te face inteles, mai intai trebuie sa intelegi.Sau poate ii faceti cadou Codul Coanei Aurelia Marinescu.De asemenea, acesta fiind un site de contabilitate, nu stergem erorile (guma nu exista pentru contabilli), moderatorii ne-au pus la dispozitie stilul strikeout, acel s mititel.Adica GRESIT

vinczellero

#44 Mesaj de vinczellero »

nu trebuie sa postati mesajele mele ,stiu foarte bine ce am zis ....mi-am pus semne de intrebare avand in vedere faptul ca organul fiscal mi-a transmis ca pierderea din perioada micro trebuie sa o las pe cont si sa nu ma ating de ea ! v-am transmis si voua acest mesaj de la finante si am postat intrebari mai mult sau mai putin ,,intrebatoare'' pentru a afla cat mai multe pareri ! imi pare rau pentru tot si multa bafta ....nu o sa va mai deranjez ! :wink:

olteanz

#45 Mesaj de olteanz »

O sa imi lipseasca semnele tale de exclamatie!!
Sa stii ca eu asa citeam cum era scris, cu semn de exclamare la sfirsit :wink:
1+1=3

Scrie răspuns