facturi avans
Re: facturi avans
Buna ziua!
Sper ca scriu corect aici.
Ma confrunt cu urmatoarea problema: am preluat acum contabilitatea unei firme. S-a intocmit o factura in iulie unui client: marfa + storno ff avans din 2010.
In contabilitatea preluata, referitor la factura din 2010 am gasit:
5121=4111 33854.27 plata ff avans
4111=%
419 27301.83
4427 6552.44
Nu apare niciunde inregistrarea ca venit in avans, iar in 419 am preluat soldul 27301.83 la clientul respectiv. Marfa s-a livrat doar in iulie 2011, cand s-a emis si ultima factura.
Aveti vreo sugestie pentru rezolvarea situatiei? Multumesc.
Sper ca scriu corect aici.
Ma confrunt cu urmatoarea problema: am preluat acum contabilitatea unei firme. S-a intocmit o factura in iulie unui client: marfa + storno ff avans din 2010.
In contabilitatea preluata, referitor la factura din 2010 am gasit:
5121=4111 33854.27 plata ff avans
4111=%
419 27301.83
4427 6552.44
Nu apare niciunde inregistrarea ca venit in avans, iar in 419 am preluat soldul 27301.83 la clientul respectiv. Marfa s-a livrat doar in iulie 2011, cand s-a emis si ultima factura.
Aveti vreo sugestie pentru rezolvarea situatiei? Multumesc.
Preferabil ca pentru 419 sa deschizi un cont analitic incepand de la prealuare, preferabil 419.12345, unde 12345 este codul de la contul 4111.
Totusi de ce sa fie venit in avans? nu a fost avans pentru marfa? Venit in avans ar fi fost facturarea unui abonament de ziar pe o perioada mai mare de 1 luna (zic eu).
Pai mergi la intrari si faci inregistrarea facturii din iulie unde vei avea astfel:
4111=%
____419.xxxxx - 100
____4427 -24
____707 200
____4427 48
(sumele sunt ca si exemplu)
Totusi de ce sa fie venit in avans? nu a fost avans pentru marfa? Venit in avans ar fi fost facturarea unui abonament de ziar pe o perioada mai mare de 1 luna (zic eu).
Pai mergi la intrari si faci inregistrarea facturii din iulie unde vei avea astfel:
4111=%
____419.xxxxx - 100
____4427 -24
____707 200
____4427 48
(sumele sunt ca si exemplu)
Multumesc pentru raspuns.
Si eu ma gandeam ca 472 nu e ok.
Problema e mai complicata in sensul ca in 2010 referitor la factura respectiva nu s-a inregistrat ca venit, deci nici impozit etc.
Si eu ma gandeam ca 472 nu e ok.
Problema e mai complicata in sensul ca in 2010 referitor la factura respectiva nu s-a inregistrat ca venit, deci nici impozit etc.
Pai de ce sa inregistrezi venit daca facturezi avans?
Daca banii au fost incasati in 2011 nu sunt un venit? TVA-ul a fost declarat si platit. Vi se par corecte inregistrarile din contabilitate (cele preluate)?
Conform (anexa la omfp 3055):
Art.181. -
(1) Avansurile acordate furnizorilor, precum si cele primite de la clienti se
înregistreaza în contabilitate în conturi distincte.
Art.207 -
(1) Cheltuielile efectuate si veniturile realizate în exercitiul financiar curent, dar care privesc exercitiile financiare urmatoare, se înregistreaza distinct în contabilitate, la cheltuieli în avans sau venituri în avans, dupa caz.
(2) În aceste conturi se înregistreaza, în principal, urmatoarele cheltuieli si
venituri: chirii, abonamente, asigurari si alte cheltuieli efectuate anticipat, respectiv
veniturile din chirii, abonamente si alte venituri aferente perioadelor sau exercitiilor
urmatoare.
Despre stornare aflam in art.155 din CF , mai concret NM 69 alin.3
In opinia mea e ok
(simpla parere)
Art.181. -
(1) Avansurile acordate furnizorilor, precum si cele primite de la clienti se
înregistreaza în contabilitate în conturi distincte.
Art.207 -
(1) Cheltuielile efectuate si veniturile realizate în exercitiul financiar curent, dar care privesc exercitiile financiare urmatoare, se înregistreaza distinct în contabilitate, la cheltuieli în avans sau venituri în avans, dupa caz.
(2) În aceste conturi se înregistreaza, în principal, urmatoarele cheltuieli si
venituri: chirii, abonamente, asigurari si alte cheltuieli efectuate anticipat, respectiv
veniturile din chirii, abonamente si alte venituri aferente perioadelor sau exercitiilor
urmatoare.
Despre stornare aflam in art.155 din CF , mai concret NM 69 alin.3
In opinia mea e ok
(simpla parere)
Ma gandesc ca vorbim despre o societate comerciala.hancuh scrie:Daca banii au fost incasati in 2011 nu sunt un venit?
Nu ti se pare normal sa ai venit doar cand utilizezi un cont de venit? Doar la vanzarea bunurilor ti se creaza un venit, si normal atunci faci si descarcarea si calculezi si cheltuiala aferenta produselor vandute.
Faptul ca ti-a platit un avans prin care l-ai asigurat (cat de cat) ca va primii marfa nu inseamna ca ai obtinut un venit, ci ca ii datorezi o suma daca nu ii vei livra marfa.
In contabilitatea de angajamente venitul apare la data facturii finale si nu la data incasarii.hancuh scrie:Daca banii au fost incasati in 2011 nu sunt un venit? TVA-ul a fost declarat si platit. Vi se par corecte inregistrarile din contabilitate (cele preluate)?
Inregistrarile preluate sunt corecte.
Marian Apetre
va multumesc tuturor pentru raspunsuri.