Cumpare materii prime cu aviz expeditie - fara factura

viium

Cumpare materii prime cu aviz expeditie - fara factura

#1 Mesaj de viium »

Am urmatoarea situatie:
am cumparat materii prime pentru productia proprie la data de 15.03.2008 cu Aviz de expeditie si furnizorul nu vrea sa-mi emita factura decat la 01.07.2008. Conform Cod Fiscal, furnizorul trebuie sa emita factura pana la 15 ale lunii urmatoare, dar nu ma inteleg cu el. Eu am inregistrat materiile in 408 - fara TVA, si i-am trimis o adresa prin care ii solicit factura. Mai trebuie sa depun o alta adresa la Finante? sau altceva?
Multumesc.

tomac

#2 Mesaj de tomac »

Adresă?! :) :shock:
Nu trebuie nicio aprobare de nicăieri. Dacă nu se emite factura pînă în 15 a lunii următoare e altceva.
În SAGA introdu intrarea respectivă setînd la tip "A-Aviz". La primirea facturii asociezi avizul la factură și ți se va înregistra corect în contabilitate.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

viium

#3 Mesaj de viium »

Multumesc Tomac ...
Cand o sa fac declaratia 394 la semestrul I ... aceasta intrare nu o consider? o sa o evidentiez la semestrul in care o sa-mi emita factura... ?
Legal eu sunt in vreo culpa la vreun control, daca nu am factura in termenul prevazut de lege? si daca da ... ce ar trebui sa initiez? mersi mult de tot ...

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Dacă emite factura cu 01 a lunii următoare celei în care ți-a dat aviz, e în termen.
De raportat, în D394, o raportezi în semestrul în care se emite.

danilevicis

#5 Mesaj de danilevicis »

intra materiile prime cu aviz, facturile vin mai tarziu.
intrebare:
cum pot tine o evidenta a platii furnizorului, avand in vedere ca butonul "plata" devine inactiv la alegerea tipului "A"?
Cu cat oamenii progreseaza mai mult, cu atat se lovesc de un adversar mai puternic

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Operezi platile direct in analitic si asociezi plata cu factura ulterior validarii facturii. Asa vei avea o evidenta in analiticul contului 401.

danilevicis

#7 Mesaj de danilevicis »

in analiticul cui? a lui 408 sau 401? am operat in analiticul lui 401, si la fisa contului imi apare cu rosu, caci inca nu sunt sosite facturile. si atunci unde e evidenta exacta? :oops:
Cu cat oamenii progreseaza mai mult, cu atat se lovesc de un adversar mai puternic

danilevicis

#8 Mesaj de danilevicis »

dar am inteles idea, multumesc oricum, nu vreau sa deranjez inutil

tomac

#9 Mesaj de tomac »

In analitic la 401. Ideea insa este ca factura creeaza obligatia de plata si nu avizul. Astfel, in mod normal, platile de pina la primirea facturii sunt, in fapt, avansuri achitate furnizorului. In aceste conditii normal platile de pina la primirea facturii s-ar contabiliza prin 409. Dupa primirea facturii trebuie stinsa obligatia creata prin 401, cu suma achitata in avans si contabilizata in 409.

calfav

#10 Mesaj de calfav »

Am si eu o intrebare: am o gestiune global valorica cu 371.01, 4428.01 (etc). Am cumparat materie prima si am creat gestiuni cantitativ valoric. Am inregistrat doar pe baza de avize, factura nu a fost intocmita inca, problema mea este ca contul 4428 cu analitice si sintetic nu mai sunt egale. TVA de la avize merge direct pe 4428. Cum trebuie sa fac sa se poata inregistra pe 4428.02. Unde gresesc. Va multumesc.

tomac

#11 Mesaj de tomac »

Nu gresesti nicaieri. La avize, programul inregistreaza automat in sintetic. Nu poti defini contul in care se inregistreaza TVA neexigibil.

balazse

#12 Mesaj de balazse »

tomac scrie:Nu poti defini contul in care se inregistreaza TVA neexigibil.
Nici daca la configurare conturi automate se pune 4428.02 (in prealabil s-a creat contul 4428.02 pentru produsele cantitativ-valoric)?

tomac

#13 Mesaj de tomac »

Nici. La conturi automate se folosesc sintetice, nu analitice.
Oricum, nu este o problema faptul ca se genereaza in sintetic nota in cazul avizelor.

Scrie răspuns